Palmaresul „Wine of Moldova” a fost completat cu primele medalii de aur acordate pentru vinul în vrac, fabricat în țara noastră. Performanța a fost înregistrată de 2 companii vinicole autohtone care au participat, în perioada 2-3 decembrie, la cel mai mare târg de vin în vrac de pe mapamond – „World Bulk Wine”, desfășurat în Amsterdam, Olanda.
Evenimentul de amploare, organizat anual, presupune și organizarea concursului „International Bulk Wine” – singurul din lume dedicat jurizării vinurilor în vrac, în vederea fortificării prestigiului și a calității acestora. Competiția a reunit 260 de producători din 24 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de 18 companii vinicole – un record pentru istoria participării țării noastre la WBWE – care au expus spre jurizare 108 mostre de vin.
Juriul, alcătuit din 29 experți din 23 de țări, a acordat 47 medalii de aur, inclusiv 3 medalii de aur pentru vinurile în vrac din Republica Moldova:
- Fetească Regală-2019 („SUVOROV-VIN”)
- Kazayak Cabernet Sauvignon-2018 („SUVOROV-VIN”)
- Cabernet Sauvignon-2018 („IMPERIAL VIN”)
Cei 18 producători autohtoni și-au prezentat vinurile în vrac în fața a mai mult de 6000 de vizitatori din 60 de țări, la un stand comun „Wine of Moldova”. Să susțină vinificatorii moldoveni a venit și Excelența sa ambasadoarea Republicii Moldova în Olanda, Tatiana Pârvu. Prezența companiilor vinicole la cel mai important târg dedicat comerțului de vin în vrac a fost posibilă cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului.
„În contextul în care vinului în vrac îi revine o cotă importată din exporturile de vin, operate de Republica Moldova, ONVV și-a propus să sporească valoarea adăugată a acestui tip de vin pe piețele externe, inclusiv prin oferirea accesului la platforme solide de promovare și comercializare a vinului în vrac, cum ar fi WBWE. Iar o apreciere atât de înaltă la cel mai amplu eveniment internațional specializat, care întrunește profesioniștii din domeniu ne demonstrează încă o dată că vinurile noastre în vrac sunt de calitate și au un potențial semnificativ de a cuceri noi piețe de desfacere, dar și de a fi comercializate la un preț mai mare. Dincolo de participarea la concurs, cele 18 companii vinicole din Moldova au avut ocazia să stabilească relații cu parteneri comerciali din toate colțurile lumii, care, sperăm noi, vor evolua în exporturi de succes”, a menționat Andrian Digolean, expert B2B, Oficiul Național al Viei și Vinului.
Anterior, la invitația ONVV, 6 experți de talie mondială din 5 țări au venit la Chișinău pentru a desfășura un audit al vinurilor moldovenești. Unul dintre scopurile acestei analize a fost fortificarea reputației vinurilor în vrac, produse în Moldova, dar și identificarea strategiilor de vânzare a vinurilor în vrac pe piețele UE și occidentale. Această necesitate a fost determinată de stocurile mari ale producătorilor moldoveni, care s-au format ca urmare a 3 recolte înalte consecutive, înregistrate la nivel mondial.
De menționat că, în primele 9 luni ale lui 2019, Republica Moldova a exportat 80,46 milioane de litri vin în vrac.
Comentarii