La Chișinău, s-a desfășurat Forumul național anual al nucicultorilor, ediția a VII-a, care a adunat peste 200 de producători atât din țară, cât și de peste hotare, exportatori, experți și reprezentanți ai instituțiilor responsabile din acest sector. Ediția curentă a Forumului s-a desfășurat sub genericul Cultura nucului în Republica Moldova: progres obligatoriu sau dispariție inevitabilă.
Și în acest an, nucicultorii din țară au ținut să abordeze cele mai stridente probleme și provocări cu care se confruntă și au venit cu mai multe soluții care să dinamizeze sectorul. Aceștia au menționat că, deși au fost făcuți mai mulți pași spre modernizare, totuși, pentru a penetra noi piețe de desfacere este nevoie de implicare și responsabilitate, dar și suport din partea statului.
Organizatorii Forumului au informat participanții despre cele mai actuale tendințe în domeniul nuciculturii. Printre altele, a fost specificat faptul că, sezonul curent este unul mai bun, comparativ cu anul 2018, iar calitatea miezului este mai înaltă. În regiunea de nord a țării recolta de nuci este mai mică și exportatorii achiziționează miez preponderent din zona de centru. Începutul sezonului de export a miezului, în anul curent, a fost în întârziere cu o lună.
În aceeași ordine de idei, producătorii au ținut să amintească că, dacă în anul 2014, prețurile la nucile în coajă și la miezul de nucă au atins un record istoric și acest sector era privit cu mult optimism, totuși există și producători care s-au dezamăgit și au renunțat.
În cadrul Forumului, exportatorii de nuci și miez au comunicat că, deși s-a insistat mult, în ultima perioadă pe subiectul monopolului de pe piața miezului de nucă lucrurile nu s-au schimbat și în continuare mulți dintre ei sunt amenințați cu dosare penale.
De menționat că, Moldova este al 6-lea exportator de miez și nuci în coajă pe plan global cu un volum al exporturilor de 100-130 de milioane de doalri anual.
Comentarii