Vremea caldă care se menține de mai multe săptămâni pe teritoriul Republicii Moldova influențează agricultura, în mod special apicultura. Astfel că, mai mulți apicultori au semnalizat că aceste condiții provoacă ieşirea albinelor din stupine.
Contactat de Agrobiznes, Vladimir Miron, apicultor a subliniat că, situația devine alarmantă în cazul în care temperaturile înalte se mențin o perioadă mai îndelungată și reginele încep depunerea puietului.
„În general, zilele cu temperaturi ridicate nu prezintă un fapt negativ, dacă acestea se înregistrează 1-2 zile consecutiv, atunci albinele au un zbor de curățare. În cazul în care temepraturiele se mențin o perioadă mai îndelungată unele regine încep să depună puiet și dacă vin figurile albina este nevoită să încălzească puietul. În acest caz, crește consumul de hrană și apare riscul ca ghemul de iernare să nu se deplaseze în zona unde este miere și să moara de foame cu hrana în stup”, a menționat Vladimir Miron.
Întrebat care ar fi recomandările pentru a evita situația amintită mai sus, Vladimir Miron a spus că, la moment nu se prea poate de intervenit cumva, apicultorii trebuie să monitorizeze și să intervină în caz de necesitate.
„Acei care lasă rezerve puține de miere să fie atenți la cantitatea de hrană și să intervină cu hrană suplimentară”.
Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM a confirmat pentru Moldpres că, albinele ies din stupine la temperaturi de plus 10 grade, însă acest fapt nu poate fi neapărat alarmant pentru această perioadă.
„Aceste ieşiri ale albinelor sunt şi nişte zboruri de curăţare, foarte necesare pentru specie. Totodată, în lipsa florilor, albinele nu se vor deplasa departe de stupi, aceste ieşiri fiind, cum am mai spus, în scopuri curative. Totuşi, în perioada rece, apicultorii trebuie să monitorizeze mereu familiile de albine ca să intervină de urgenţă în caz de necesitate, fiind pregătiţi şi pentru perioade de încălzire, şi pentru geruri severe. În acelaşi timp, producătorii trebuie să urmărească dacă albinele au hrană, acces la hidratare. Pe vreme de iarnă, albinele trebuie alimentate suplimentar cu turte, vitamine, zahăr sau miere”, a relevat Șarban.
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, anul 2019 marchează finalul unui deceniu cu temperaturi extrem de ridicate, scăderea stratului de gheaţă şi o creştere record a nivelului apelor mării la scară globală, din cauza gazelor cu efect de seră produse în urma activităţii umane.
Comentarii