Prima întreprindere agricolă din Republica Moldova certificată GLOBALG.A.P. a fost în anul 2006. Până în prezent, circa 50 de producători au obținut certificarea GLOBALG.A.P., iar unii, adițional, GRASP.
În acest an, 23 de companii au obținut certificatul GLOBALG.A.P., dintre care 10 și GRASP. Producătorii au optat pentru certificarea merelor, strugurilor și prunelor – cele mai solicitate și exportate fructe moldovenești pe piața UE. Totodată, fermierii susțin că, datorită certificării vor avea posibilitatea să exporte și în alte țări, mai ales că, pentru o bună parte din ei piața tradițională este cea din Federația Rusă.
Lista companiilor ce au obținut certificarea GLOBALG.A.P și GRASP include producători din diferite regiuni ale țării, care au asigurat producerea fructelor sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului și reducerea cantității produselor de uz fitosanitar:
- SRL Fani;
- SRL Agro Compact;
- GT Chișca Rodica Nicolae;
- SRL Colicauțanul;
- SRL Smarta-AS;
- GȚ Serbușco Olga;
- SRL Plaiul Bîrladean;
- SRL Agarista Agricolă;
- SRL Dorvalandro;
- SRL Frații Vaipan;
- SRL Ceteronis-ST;
- SRL Orchardtrucs;
- SRL Viva Igna;
- SRL Fruit Nurseries;
- SRL Savitera;
- SRL Nic-ol;
- SRL Agrodenidan;
- SRL Vardan Agro;
- CAIPS Basan-Agro;
- SA Ghermes-Agroservice;
- C.Î. VED-MAR AGRO;
- SRL AMV-GRAPE;
- GȚ Petru Vasile Maler.
Per total, în lume sunt certificați GLOBALG.A.P. circa 200 de mii de fermieri din 135 de țări. Amintim că, cei 23 de producători au obținut certificarea cu suportul USAIP/APM.
Comentarii