‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMurele – un produs sănătos şi o afacere profitabilă. AFLĂ secretul afacerii direct de...

Murele – un produs sănătos şi o afacere profitabilă. AFLĂ secretul afacerii direct de la cultivatorii de succes

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Murele – nu doar un produs gustos și sănătos dar și o excelentă idee de bussines pentru moldoveni. Tot mai mulți agricultori își îndreaptă atenția anume spre această cultură inedită, în pofida faptului că deocamdată aceasta este destul de necunoscută pentru piața locală.

Evghenii Șveț împreună cu fratele și tatăl său au întemeiat o afacere în domeniul agriculturii. Acum 3 ani, mai mult din curiozitate decât dintr-un interes de afaceri, acesta a plantat 40 de ari de mure. În această vară, produsul lor a ajuns pe piața locală, relatează TV7.

Evghenii Şveţ, cultivator de mure: «În acest an deja vindem în oraş, practic avem un volum mic, odată la 2 zile vindem 20-30 de kilograme. Preţul se ridică la circa 30-35 de lei kilogramul, evident că în vînzarea cu amănuntul are un adaos, astfel preţul ei la consumator ajunge la 50 de lei.»

‹ adv ›

Acum agricultorul se gândește la dezvoltarea plantației de mure. Acesta spune că murele sunt ușor de îngrijit și cel mai important pot fi crescute fără prelucrarea pesticidelor.

Evghenii Şveţ, cultivator de mure: «Murele nu au nevoie de îngrijire specială, nu are nevoie să fie prelucrată cu diverse substanţe, astfel putem obţine un produs absolut ecologic. Dacă e să le comparăm cu căpşunile, ultimile au nevoie de prelucrare mereu.»

Dumitru Trocin este un adevărat cunoscător al murelor. De 8 ani, murele au devenit pasiunea și meseria acestuia. Specialisul deja a reușit să obțină câteva soiuri noi de mure, care au calitățile necesare pentru a fi crescute în Moldova. Matematica murelor pentru Dumitru Trocin este simplă.

‹ adv ›

Dumitru Trocin, cultivator de mure: «Cel mai mare avantaj este că strugurii avem 7-8 tone la hectar, preţul îl cunoaşteţi: 3-5-7 lei, 15. Aici avem 20 de tone la hectar, preţul stabil e de 50 de lei, faceţi un calcul.»

Înafară de avantajele economice, murele evident mai sunt și un produs sănătos.

Dumitru Trocin, cultivator de mure: «Calităţile gustative sunt mult mai sus din punct de vedere a cantităţii de antioxidanţi care le găsim în ele, ba mai mulţi decât strugurii, aproape de 2 ori mai mult are antioxiodanţi. Fiecare soi aparte are calităţile lui.»

‹ adv ›

Faptul că murele rămân deocamdată un domeniu neexplorat este atât avantajul cât și dezantajul acestora. Până când această cultură nu va deveni mai populară, despre exporturi nu poate fi vorba.

Evghenii Şveţ, cultivator de mure: «Din Franţa a fost un reprezentant care spunea că poate cumpăra orice cantitate de mure îngheţate şi sucuri concentrate, însă pentru acestea avem nevoie de volumuri mari. El semnează contracte dacă livrăm cel puţin 100 de tone, mai puţin nu este interesat.»

Dumitru Trocin, cultivator de mure: «Exportul noi lam pipăit deja. Avem firme internaţionale care vând pe tot globul pământesc, am luat legăturile cu ei, nu avem producţie mare, nu suntem pregătiţi pentru a începe lucrul cu ei. Nu avem producţie în stare proaspătă stabil, trebuie să mai lucrăm, trebuie să dezvoltăm ramura asta în Moldova ca să putem trimite exact, la oră la timp fructe.»

Până când ramura este în dezvoltare, Dumitru Trocin continuă să caute cele mai bune soiuri de plante, potrivite pentru Moldova.

Dumitru Trocin, cultivator de mure: «Mugurele este un copil şi cât mai multe soiuri noi o să am, cu atât mai mulţi copii o să am. Eu trăiesc cu ele. Vreau să fac ceva bun, să creăm soiurile noastre. Este o nişă neexplorată.»

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›