Deficitul de carne de porc înregistrat pe piaţa mondială din cauza pestei porcine africane a influenţat considerabil şi preţul acestui produs, inclusiv în România. Potrivit estimărilor realizate de reprezentanţii industriei autohtone de procesare, anul viitor vom putea asista la o triplare a preţului cărnii de porc, după o dublare produsă în acest an, scrie Agerpres.
Dacă la începutul anului 2019 existau 1.153 de focare active în peste 300 de localităţi din 19 judeţe, în luna iunie numărul acestora s-a restrâns la 55 de focare active, în 31 de localităţi din 11 judeţe. Situaţia se agravează din nou începând din toamna acestui an, astfel că în prag de Crăciun autorităţile au anunţat că ţara este aproape în totalitate în zona roşie.
Până la data de 17 decembrie, peste jumătate de milion de porci au fost ucişi de când a fost depistat primă data virusul în România, respectiv iulie 2017, din care aproape 200.000 numai în partea a doua a acestui an.
Dacă în România combaterea acestei boli era mai mult declarativă, la nivel european unele ţări iau măsuri serioase şi rapide pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane şi a-şi proteja crescătoriile de porci. De exemplu, Danemarca începe la finele lunii ianuarie construcţia unui gard la graniţa cu Germania, în ideea de a împiedica trecerea porcilor mistreţi infectaţi cu acest virus. Gardul – de o înălţime de 1,5 metri şi până la 50 de centimetri sub pământ – urma să se întindă pe o lungime de 70 de kilometri, iar lucrările de construcţie urmau să se finalizeze la toamnă.
Conform celor mai recente date, PPA evoluează în 242 de localităţi din 26 de judeţe, cu un număr de 670 de focare, în alte 10 judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România şi până în prezent au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreţi. Până la 17 decembrie au fost despăgubiţi 13.750 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 331 milioane de lei.
Comentarii