Fermierii din SUA au obținut cantități de recoltă record, chiar dacă condițiile climaterice nu au fost favorabile pentru dezvoltarea culturilor. Pe lângă respectarea tehnologiei și utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor, motivul recoltelor deosebite ar fi materialul semincer modificat genetic.
În raportul din 10 ianuarie, Ministerul agriculturii din SUA a majorat prognozele privind recolta pentru soia și porumb, ceea ce nu a coincis cu prognozele analiștilor care se așteptau la scăderea recoltei.
Concluzia ar fi una, culturile modificate genetic influențează esențial productivitatea, în condițiile în care 92% din porumbul produs în SUA este modificat genetic. Astfel, acesta are rezistență sporită la condițiile nefavorabile. Pentru comparație, în anul 2000, 25% din porumbul cultivat în SUA era modificat genetic, iar în 2009 deja 85%.
Pe de o parte, vremea influențează recolta, iar excesul de umiditate este mai ușor de suportat de către plante, decât absența ei. Totuși, în 2012, chiar dacă semințele modificate genetic ofereau recolte înalte, seceta severă din Vestul mijlociu al Statelor Unite a dus la scăderea producției de porumb.
Chiar dacă s-ar părea că produsele modificate genetic sunt o soluție în condițiile în care schimbările climaterice sunt tot mai nefavorabile pentru dezvoltarea culturilor, ecologiștii atenționează că OMG-urile duc la schimbări ireversibile și au efect negativ asupra sănătății.
Comentarii