Pe lângă asigurarea nutriției și umidității optime a pomilor după plantare, un element important în reușita unei livezi este realizarea corectă și în momentul potrivit a tăierilor pomilor. Despre particularitățile inițierii tăierilor la pomii tineri a oferit mai multe detalii Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură.
„Indiferent de perioada în care au fost plantați (toamna sau primăvara) tăierile pomilor trebuie inițiate primăvara, după ce nu mai există pericol de îngheț, în caz contrar, pomii pot fi afectați de temperaturile reduse și supuși stresului”.
În mare parte, pepinierile de producere a materialului săditor pomicol de peste hotare comercializează materialul săditor primăvara, deoarece pomii sunt fortificați prin diferite metode de creștere, sunt adaptați condițiilor țării producătoare și sunt supuși riscului de a fi afectați de temperaturile reduse din timpul iernii, dacă sunt plantați toamna.
Tehnica tăierii pomilor după plantare cu diferite ramificări:
Dacă pomii au fost plantați toamna, tăierile încep primăvara, iar dacă pomii au fost plantați primăvara, tăierile sunt inițiate în următoarele zile după plantare.
Citește aici despre Perioada optimă de tăieri la pomii fructiferi. Recomandări.
„Mulți producători ce plantează primăvara, realizează tăierile concomitent cu plantarea, acest lucru însă nu este recomandat. Dacă pomii au fost plantați primăvara devreme, sunt necesare 3-5 zile pentru ca rădăcinile să se adapteze solului, iar mugurele terminal (amplasat în vârful pomului/vergii) să stimuleze dezvoltarea sistemului radicular, de aceea mugurele nu trebuie tăiat. Însă, dacă pomii au fost plantați la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai (ceea ce se întâmplă deseori la importul materialului săditor din cauza perioadelor de așteptare mai îndelungate) tăierile trebuie realizate în următoarea zi, pentru a evita consumul de substanțe nutritive de către organele ce urmează a fi înlăturate”.
Important! Dacă aveți suprafețe mari, mai întâi trebuie realizate tăierile la speciile ce au fost plantate toamna, după care la cele plantate primăvara.
Calendaristic, termenul optim de inițiere a tăierilor este luna martie, cu condiția că nu sunt înregistrate temperaturi mai reduse de -5°C și fluctuații mari de temperatură.
„Mai întâi, sunt realizate tăierile la speciile sămânțoase: măr, păr, gutui, apoi urmează tăierile speciilor sâmburoase: vișin, prun, cireș. Pentru speciile sâmburoase cu rezistență redusă la îngheț, cum ar fi piersic, cais, migdal, tăierile trebuie realizate în ultimul rând”.
Sursă foto „Tehnica tăierii pomilor după plantare cu diferite ramificări” Pomicultura, Chișinău 2001; Sursă imagine principală: big.store.ro
Clik aici pentru a afla Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie.
Comentarii