‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDin livadă, pe băncile universității. Istoria lui Gheorghe Pantea - producător de alune din...

Din livadă, pe băncile universității. Istoria lui Gheorghe Pantea – producător de alune din raionul Fălești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A plantat prima livadă de alun în anul 2009, apoi, peste ani, au urmat specii precum gutuiul, mărul, vișinul și cireșul. Toate bune și frumoase, până când nu a înțeles că pentru a-și transforma activitatea de zi cu zi într-o afacere de succes are nevoie de cunoștințe.

Astfel, l-am găsit pe Gheorghe Pantea, antreprenorul din raionul Fălești, pe băncile Universității Agrare. Și, spre deosebire de majoritatea studenților de 18-20 de ani, acesta are un scop bine definit – de a afla cât mai multe despre culturile pe care le crește.

„Înființând o plantație de alun, credeam că va fi ușor – toți susțin că alunul este o specie cu cerințe minime. De fapt, nu este așa – pentru ca o livadă de alun să devină o afacere de succes sunt necesare cunoștințe. Până la urmă, este important profitul pe care îl obținem, iar această afacere oferă profit, dacă e gestionată corect. Dacă pentru celelalte culturi avem de unde afla mai multe despre producerea corectă, pentru cultura alunului informația ce ar prinde bine producătorilor este greu de găsit. Am simțit necesitatea de a transforma ocupația preferată în business, astfel, acum 3 ani am ales să merg la UASM și de atunci îmi este mult mai ușor. Chiar dacă sunt manuale mai puține pentru cultura alunului, avem profesori ce oferă recomandări și sfaturi utile. O afacere în agricultură este rentabilă, atât timp cât știi cum să o gestionezi corect și implementezi tehnologii noi ”, ne-a spus Gheorghe Pantea.

‹ adv ›

Vinde recolta de alun pe piața internă și susține că mai este loc pentru majorarea suprafețelor, dar mai ales pentru lansarea prelucrării. Însă, toate trebuie realizate corect și la timpul lor.

„Avem 4 hectare de alun, am ales soiurile: Cercheskii, Adîgeiskii – 1 și Ata-baba, acestea sunt bine adaptate condițiilor locale, dar și, acum un deceniu, erau cele mai cunoscute la noi. Am cumpărat încă 10 hectare de teren agricol pe care dorim să mai plantăm alun. Mereu ne-am dorit să ne dezvoltăm, însă nu o puteam face cum se cuvine, deoarece nu poți să riști, majorezi suprafețele și să nu știi ce să faci cu plantele dacă se îmbolnăvesc sau sunt atacate de ceva. Fără cunoștințe, nu cred că este posibil acest lucru”.

După ce finalizează sesiunea, se întoarce acasă pentru a implementa ceea ce i se pare util și i se potrivește. Își dorește, prin calitate și performanță, să fie și el o parte a schimbărilor din sector.

„După sesiune mă întorc acasă cu idei noi. Cunoștințele obținute în timpul orelor și materialele prezentate sunt utile, însă o carență mare sunt laboratoarele ce nu sunt dotate. Echipamentele sunt vechi, iar montarea unei experiențe dă mari bătăi de cap. Cred că, este absolut necesar să intervină statul pentru dezvoltarea acestor laboratoare. Statul este cel care se dezvoltă, în primul rând, datorită performanței generate de știință și de faptul că antreprenorii utilizează ceea ce oferă știința. Am avea și o creștere economică bună, dacă toate ar fi făcute cum se cuvine, specialiștii locali ar fi mult mai buni decât cei de peste hotare, dacă ar avea premisele necesare să se dezvolte”.

‹ adv ›

Producătorul susține că, mulți tineri aleg o anumită specialitate inconștient, fără a analiza bine care sunt avantajele și dezanvantajele, iar apoi întâlnesc dificultăți și cedează.

„Tinerii, atunci când vin la universitate, de multe ori nu știu ce-și doresc cu adevărat. Ei aleg o specialitate fără a ști ce va urma. Și eu am ales facultatea de educație fizică și sport, după care, peste 15 ani, am înțeles că agricultura este ceea ce-mi place și am ales să fac studiile la Universtatea Agrară. Acesta chiar este un sector rentabil, însă o afacere agricolă are nevoie de timp, cunoștințe, uneori curaj și multă „poftă” de schimbări. Putem obține venituri bune, doar dacă depunem efort în ceea ce facem și implementăm ceva performant. Nu mai avem brațe de muncă, sau sunt prea scumpe pentru a ni le permite. Plus, dacă e să analizăm prețurile și costul de producție, înțelegem că nu avem de ales și trebuie să implementăm tehnologii ce ne-ar permite să reducem cheltuielile. Doar prin performanță și învățând continuu există dezvoltare”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. ? În anul 2016, cu suportul oferit din partea Programului Novateca, IREX Moldova, am făcut o vizită la livada dlui Gheorghe Pantea – producător de alune din raionul Fălești. Această vizită reprezenta un schimb de experiență în baza replicării serviciului modern de bibliotecă din domeniul agriculturii.

    ☺️ Îmi manifest respectul față de acest domn, care în acea zi, și în acel an, a vorbit atât de frumos despre profesia dlui, care ne-a oferit atâta informație utilă și a fost atât de deschis cu noi.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›