‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe restricții sunt în vigoare, după instituirea stării de urgență

Ce restricții sunt în vigoare, după instituirea stării de urgență

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Instituirea stării de urgenţă nu comportă în sine alte restricţii sau acţiuni, decât cele pe care le va stabili Comisia Situaţii Excepţionale, care este abilitată cu dreptul de a întreprinde toate măsurile legale pentru a combate pericolul infectării cu coronavirus. Precizarea a fost făcută de premierul Ion Chicu, după ce ieri, Parlamentul a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile.

În funcţie de evoluţia evenimentelor, termenul de valabilitate a Stării de urgenţă poate fi redus, spune premierul. Acesta dă asigurări că toate deciziile pe care le va lua Comisia Situaţii Excepţionale vor fi făcute publice.

Totuşi, până la noi decizii, rămân în vigoare deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

‹ adv ›

Astfel, se sistează până la data de 01.04.2020:

  • Activitatea de comerţ a unităţilor comerciale cu amănuntul, cu excepţia, unităţilor de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice şi a produselor petroliere;
  • Activitatea pieţelor comerciale de orice profil;
  • Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;
  • Activitatea unităţilor de alimentaţie publică, în localurile şi în spaţiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepţia activităţilor de preparare şi distribuire a produselor în regim catering.

În aceste condiţii, nu este restricționată activitatea tuturor întreprinderilor de producere, dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorităţi şi la decizia administraţie poate avea loc cu asigurarea muncii angajaţilor de la domiciliu unde e posibi. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerţul en-gros, activitatea băncilor, alimentaţia publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcţie, inclusiv la staţia de epurare Chişinău, etc.

Dacă până vineri se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, se va examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privinţa activităţii unităţilor de comerţ cu amănuntul.

‹ adv ›

Epidemia de coronavirus va afecta economia mondială şi, implicit, pe cea naţională a Republicii Moldova. Va avea un impact negativ asupra agenţilor economici şi bugetului public.

„Statul prin măsuri fiscale şi stimulatorii va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amâna termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate şi achitate în termenii prevăzuţi de legislaţie. Totodată, termenul de raportare şi plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut”, a anunțat premierul.

Foto simbol: radiochisinau.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›