‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn unele raioane înghețurile au afectat cultura de rapiță

În unele raioane înghețurile au afectat cultura de rapiță

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Se pare că a devenit o tradiție deja, în fiecare primăvară să ne confruntăm cu înghețurile tardive care afectează culturile. Una dintre principalele culturi afectate este rapița.

Deși, temepraturile cu valori negative s-au înregistrat pe parcursul a doar două nopți în unele regiuni, o parte din această cultură a fost compromisă.

Contactat de Agrobiznes, Ion Doina, producător din raionul Cantemir a menționat că, temperaturile scăzute au afectat oarecum părțile mai dezvoltate ale culturii, dar crede că dacă vor fi luate măsuri, plantele își vor reveni.

„De mai bine de 10 ani cultivăm această cultură, cu atât mai mult cu cât există interes. Avem 200 de hectare semănate cu rapiță, în anul curent. La momentul când s-au înregistrat înghețuri circa 80-90% era deja în butoni. Rapița a fost puțin afectată, o parte din frunze sunt ofilite. frunzele, care au apărut mai devreme au fost oarecum afectate. Cred că am mai putea interveni și administra un regulator de creștere, care o va ajuta. Sperăm că, și valul următor care este anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat să fie fără consecințe grave”.

‹ adv ›

Sergiu Ciobanu, agronom „Elita Alexanderfeld” din Cahul, ne-a spus că în unele zone s-au înregistrat până la – 8°C, ceea ce a afectat nu doar rapița, dar și grâul, orzul.

„Rapița a fost afectată mai mult prin depresiuni. Frunzele de la baza plantei au fost arse, nu cred că își revin, doar frunze mici au rămas. La unii colegi, orzul care a fost semănat în depresiuni a fost ars de îngheț. La unii și grâul a fost afectat. Am fixat în unele zone -6°C, dar în alte zone a fost și -8°C. Am semănat în anul curent 218 hectare de rapiță. Și lucerna care a avut circa 12-14 cm a avut de suferit. La moment nu vom interveni, sperăm că va începe să crească din partea care a rămas neatinsă. Este un stres mare pentru plante. Și așa suntem bătuți din toate părțile… Și livezile de cais au avut de suferit, petalele la pomii care erau în floare sunt negre. La livezile de piersic am făcut fumigație și cred că nu au fost atinse. Sperăm că nu vor mai fi înghețuri, sau cel puțin nu mai mult de -4°C, pentru că altfel la sigur vom înregistra pierderi mari”.

SHS anunță că în weekend vremea se va răci, minimele termice vor oscila între 1 și 4 grade, iar noaptea se vor înregistra până la minus șase grade.

Foto simbol: sanatateaplantelor.ro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›