Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) a anunțat astăzi despre simplificarea procedurii de obținere a Carnetului ATA. Atfel, începînd cu ianuarie 2018 a intrat în vigoare noul Regulament aprobat de Camera de Comerț și Industrie ca instituție abilitată cu dreptul de emitere a Carnetelor ATA.

Prin noul Regulament se urmărește simplificarea procedurii de solicitare și perfectare a Carnetului, ceea ce va spori atractivitatea și accesibilitatea acestui document internațional pentru mai multe categorii de persoane.

Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.

Deținerea Carnetului ATA scutește de necesitatea perfectării declarației vamale și constituirii unei garanții financiare pentru asigurarea taxelor și impozitelor organului vamal.

Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, oamenii de artă, colective teatrale, muzicieni şi artişti, sportivi, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional, operele de artă sau produsele sale spre/prin peste 75 de state, care fac parte din sistemul ATA.

Pe parcursul anului 2017 CCI a eliberat Carnete ATA pentru exportul temporar al bunurilor în valoare de peste 11 mln lei.

Totodată, în contextul fluidizării traficului prin posturile vamale de frontieră, CCI a propus autorității vamale extinderea aplicabilității Carnetului ATA pentru regimul de tranzit, astfel încât Carnetul să fie acceptat pentru perfectarea și garantarea tranzitului pe teritoriul Republicii Moldova.

Carnetul ATA este cea mai simplă soluție pentru a traversa frontierele rapid, simplu, comod și fără costuri suplimentare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here