În mai puțin de o săptămână va intra în vigoare Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Republica Turcia. Documentul presupune o serie de avantaje pentru agenții economici autohtoni, în special pentru producătorii agricoli. Printre acestea se numără accesul nelimitat, fără restricții tarifare la import pe piața Turciei a produselor agricole şi agro-alimentare.
În conformitate cu modalitățile agreate de oferire a unui tratament preferențial pentru produsele agricole, a fost elaborată lista de concesii convenite de ambele părți.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acordului, producătorii agricoli autohtoni vor putea exporta pe piața turcă fără să achite taxa vamală MFN în cadrul anumitor contingente tarifare pentru un șir de produse agricole și agro-alimentare inclusiv: lapte acru, unt, ouă de păsări, prune, boabe de soia, semințe de rapiţă, produse de brutărie, sucuri de fructe, vinuri efervescente, distilate de vin. Totodată, pentru unele produse agricole precum orz, semințe de floarea – soarelui, ulei brut, ulei de seminţe de floarea soarelui concesiile se vor acorda în limita unei perioade (în afara sezonului).
La rândul său, Republica Moldova va anula taxa vamală MFN în cadrul anumitor contingente tarifare pentru unele produse sensibile (legume și fructe), însă doar în limita unei anumite perioade pe parcursul anului (în afara sezonului) inclusiv pentru roșii, în stare proaspătă şi refrigerată, pere, gutui, caise, vişine, piersici, nectarine, prune, căpșuni şi fragi.
Acordul conține un capitol aparte care reglementează relațiile dintre ambele țări pe domeniul produselor agroalimentare. „Luând în consideraţie rolul agriculturii în economiile Părţilor, dezvoltarea comerţului cu produse agricole şi normele politicilor agricole respective, Părţile vor examina în cadrul Comitetului Mixt posibilităţile de acordare a concesiilor suplimentare reciproce în comerţul cu produse agricole”, se menționează în textul acordului.
Printre obiectivele acordului se numără: promovarea extinderii schimburilor comerciale bilaterale, prin dezvoltarea armonioasă a relaţiilor economice; eliminarea obstacolelor şi restricţiilor în calea comerţului cu bunuri și crearea unor condiţii de concurenţă echitabile în schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Turcia.
Semnarea acordului de cele două țări confirmă intenţia lor de a participa activ la procesul de integrare economică în Europa, exprimând pregătirea lor pentru a coopera în căutarea unor metode şi mijloace de a consolida acest proces.
Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chișinău.
Notă: Lista detaliată a concesiilor poate fi găsită în Anexa III la Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova şi Turcia.
Comentarii