‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCine este cel mai mare proprietar de sere din România

Cine este cel mai mare proprietar de sere din România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lider incontestabil, cu 70% din piața serelor din România, Horia Culcescu operează 140 de hectare de sere în jurul Bucureștiului, cărora li se adaugă fermele de legume la Turnu-Magurele, Işalniţa şi Craiova și un plan investițional în 20-30 ha de sere noi la Ostrov.

Horia Culcescu deține și 400 hectare de livezi, cu o producție de 6.000 de tone de fructe pe an (caise, cireşe, piersici, nectarine, prune, vişine şi nuci), care iau calea Rusiei, Germaniei, Austriei, dar ajung și în magazine românești, precum și la fabrica de conserve proprie.

Circa 50% din producția de legume a serelor sale merge la export, cealaltă jumătate fiind destinată pieței interne. Culcescu a intrat și pe piața zootehniei, prin construirea unei ferme de 1.000 bovine la Ostrov, județul Constanța. Miza în anii următori e pătrunderea pe piața de procesare a cărnii.

‹ adv ›

Horia Culcescu e acționar și la Domeniile Ostrov, companie care are în spate investiții de peste 20 milioane euro și care deține 1.200 hectare de viță de vie.

Compania dispune de o fabrică nouă, cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an. Omul de afaceri a intrat și pe piața serviciilor hoteliere. Vizat este turismul viti-vinicol, printr-o investiție de 5 milioane de euro într-un resort de patru stele și pensiuni pentru 300 de persoane.

O parte din proiectul turistic al lui Culcescu este deja dat în funcțiune. Zona este populată cu o serie de obiective valoroase, de la lacul Bugeac, la rezervațiile naturale Pădurea Esechioi, Pădurea Canaraua Fetii și Pădurea Cetate. Și desigur, Dunărea.

‹ adv ›

Un proiect important pentru antreprenor este modernizarea cu 4 milioane de euro a fabricii de la Caracal (deținută de Leoser International SRL). Una din prioritățile pe termen lung ale producătorului e producția de fructe:

„Înființăm în fiecare an noi suprafețe cu viță de vie și pomi fructiferi”, a declarat Culcescu.

În ultimii ani, ritmul de extindere a plantațiilor din Ostrov a fost de 50 hectare pe an la pomi și 50 hectare pe an la vie. Livezile lui Horia Culcescu sunt intensive (1.700 pomi pe hectar), au plasă antigrindină și sunt irigate prin picurare.

‹ adv ›

Horia Culcescu apreciază subvenția oferită începând de anul trecut pentru spațiile protejate, deși consideră că un cuantum realist ar fi 25.000 euro pe hectar.

„E o treabă foarte bună că ne-au dat subvenții începând cu anul trecut. Datorită subvenției, care se acordă până în 2020, sectorul ar putea fi salvat. Nu doar să se mențină, ci chiar să crească. Însă sumele ar trebui mărite la sere, deoarece căldura e foarte scumpă în România, fiindcă la noi nu există o piață concurențială din cauza monopolilor de pe piața gazului și din acest motiv în România gazul metan e accesat de proprietarii de sere români la un preț cu 40% mai mare decât fermierii olandezi”, a spus el.

Horia Culcescu este și membru în Patronatul din Industria de Conserve din Legume și Fructe și Conserve Mixte „Romconserv”, dar s-a înscris și în cadrul Fundației pentru Agricultură și Protecția Naturii „Casa Fermierului”, alături de alte nume cunoscute în domeniu, precum Lucian Buzdugan, Dimitrie Muscă, Ștefan Poienaru, Adrian Rădulescu, Viorel Nica.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›