‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAcordul de Liber Schimb cu UE va permite Moldovei să-şi diversifice exporturile

Acordul de Liber Schimb cu UE va permite Moldovei să-şi diversifice exporturile

‹ adv ›
‹ adv ›

Diversificarea exporturilor – este primul şi unul dintre cele mai importate rezultate pe care le va aduce semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte a Acordului de Asociere cu UE, a declarat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, la Radio Moldova. „Evoluţiile exporturilor în anul curent constituie cel mai bun exemplu în acest sens. Pe fundalul crizei regionale, avem o creştere spectaculoasă a exporturilor, cu peste 25% pe piaţa comunitară”, a declarat oficialul, citat de IPN.

Octavian Calmâc a spus că acest acord oferă oamenilor de afaceri din Moldova avantajul să livreze mărfuri pe o piaţă ghidată de reguli clare de joc, o piaţă liberă, funcţională, unde elementul politic este cu mult mai puţin prezent decât pe piaţa estică. Potrivit viceministrului, răspunsul agenţilor economici din Republica Moldova trebuie să fie livrarea unor produse competitive, atât pe piaţa ţărilor UE, pe piaţa altor ţări, cât şi pe piaţa internă. „Trebuie să demonstrăm că suntem mai buni decât alţii şi atunci vom afirma că valorificăm oportunităţile noi apărute”, a subliniat Octavian Calmâc.

Oficialul a mai spus că în următorii ani urmează să fie votat un nou cod vamal şi un nou cod fiscal, cu proceduri clare pentru mediul de afaceri. Implicarea statului în activitatea operaţională a întreprinderilor trebuie redusă. Urmează să fie eliminate barierele în cale comerţului şi îmbunătăţit sistemul de certificare a produselor. „Aceste sunt cerinţele regimului de liber schimb de mărfuri cu UE . De el, dacă vom lucra, vor beneficia nu doar agenţii economici, dar şi consumatorii. Ei vor obţine acces la produse de calitate, variate, vor putea să aleagă”, a remarcat Octavian Calmâc.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor din Industria Uşoară , Alexandra Can, a menţionat că agenţii economic din industria uşoară nu se tem de noul regim economic cu UE. „Noi am demonstrat că articolele noastre sunt competitive pe piaţa comunitară. Peste 20% din exporturile moldoveneşti pe piaţa UE sunt produse ale industrie uşoare. Vom avea beneficii chiar din momentul aplicării noului regim economic. Materia primă de care avem nevoie pentru organizarea producerii se importă din ţările UE şi nu se vor mai aplica taxe la aceste importuri. Una cu alta, putem speră că va scădea costul produselor noastre, în medie cu 4% Este foarte mult. Iar aceasta înseamnă că mărfurile vor deveni mai competitive ca preţ”, a spus Alexandra Can.

Liderul patronatelor din Industria Uşoară a mai spus că unele întreprinderi, care nu prezintă interes din punct de vedere al capacităţilor de producţie, vor dispărea. Dar vor apărea altele. Conducătorii acestor întreprinderi trebuie să înţeleagă că este necesară o asociere. Există modele europene, care pot şi este necesar să fie preluate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii