‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIon Negru: După ani în Italia a înființat o fermă de struți

Ion Negru: După ani în Italia a înființat o fermă de struți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea struților, se pare că a devenit o activitate ce li s-a dat pe gust moldovenilor. Să fie ademeniți de profitul pe care îl pot obține, că au piață de desfacere ori nu depind de condițiile climatice, nu se știe.

Cert este că an de an numărul acestor ferme este în creștere.

Un exemplu în acest sens este și Ion Negru din satul Ciutulești, raionul Florești. Fermierul spune că împreună cu fiul să vrea să înființeze cea ma mare crescătorie de struți din țara noastră.

„Totul a început acum 2 ani. Am fost în România unde am văzut ferme mari de struți. Vrem să aducem aceste exemple frumoase și în țara noastră. De acolo am cumpărat și primii pui mici de struț. Acum suntem axați doar pe înmulțire. Vrem să ajungem la cel puțin 300 de păsări în fermă”, spune fermierul.

‹ adv ›

Investițiile făcute până în prezent se ridică la 3 milioane de lei.

Citește aici și istoria lui Gheorghe Haruța care dezvoltă o afacere cu struți.

„La început nu știam nimic despre creșterea struților și nici nu aveam de unde învăța. Am plecat în România la școlarizări plătite, de altfel riscam să pierdem tot. Pentru primele familii am cheltuit în jur de 60 de mii de euro. Am avut și pierderi, unele păsări au pierit când le-am adus acasă. Acum, însă, nu doar că ne-am învățat a crește struți, dar scoatem și pui în incubatoare”, povestește Ion Negru.

Fermierul spune că în cei 10 ani petrecuți printre străini, nu i-a trecut niciodată prin gând să se stabilească cu traiul peste hotare. Ba mai mult, și feciorul său plecat de peste 15 ani în Anglia, revine acasă și vor împreună să dezvolte ferma de struți.

„Sunt investiții mari, dar nu regretăm că le-am făcut. Și plus că struții nu sunt păsări capricioase ori bolnăvicioase. Iubesc atenția și curățenia. Un pic sunt sensibili la frig”, zice fermierul.

‹ adv ›

Deși încă n-au ieșit la vânzare nici nu carne și nici cu ouă, fermierul afirmă, că în condițiile Republicii Moldova, creșterea struților este o afacere profitabilă.

„Un struț mic, de o lună costă în jur de 200 de euro. 100 de struți vânduți ar însemna cam 20 de mii de euro. Un struț de 9-10 luni cântărește în medie 120 de kilograme și ar costa, în cel mai rău caz aproximativ 700 de euro. Venitul de pe 100 de struți mari ar fi cam 70 de mii de euro. Desigur că asta nu-i tot profit, mai sunt și cheltuieli”, susține Ion Negru din Ciutulești, Florești.

Cele mai mari cheltuieli se fac pentru hrana struților.

„Pentru a aduce la maturitate un struț, timp de 9-10 luni se cheltuie pe mâncare în jur de 3 mii de euro. Cu cantitatea de mâncare pe care trebuie să o dai la 4 struți crești doar un porc. Porcul îl vinzi cu 200 de euro la piață, dar struțul cu 700 de euro. Cred că este diferență”, afirmă încrezut crescătorul de struți.

Fermierul spune că are deja solicitări din partea restaurantelor pentru a face livrări de carne de struți. Însă, primele vânzări, atât de carne, cât și de ouă sunt preconizate pentru anul viitor.

‹ adv ›

Între timp speră să reușească să construiască un abator.

Creștere struților este o idee bună de afacere pentru cei care vor să dezvolte un alt tip de business în agricultură. Însă, desigur, ca și în cazul altor afaceri agricole, succesul depinde în mare măsură, de piața de desfacere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›