‹ adv ›
vineri, 23 octombrie, 2020
13 C
Chișinău
‹ adv ›

Afacerea de succes a unui tânăr din România care cultivă cei mai iuți ardei din lume pe doar 1.000 mp

‹ adv ›

Recente

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii în România

Agricultura României, un sec­tor care a depăşit 40 de miliarde de lei în 2019, poate deveni mai competitiv, dacă vor creşte investiţiile...

Noi condiții de utilizare a mărcii „Moldova – un gust deosebit”

Marca „Moldova - un gust deosebit”, utilizată pentru promovarea fructelor autohtone, atât pe piața internă, cât și pe cea externă va putea...

Piața agricolă mondială: Prețurile pentru rapiță au crescut, pentru grâu s-au redus puțin

Piața EuropeanăPiețele au stagnat activitatea puțin ieri, pentru grâu prețurile reducându-se puțin pe Euronext, cu circa 2 euro...
‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea ardeilor iuti poate fi o alta afacere agricola de succes pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari de teren. Un exemplu in acest sens il regasim la Predrag Jivici, un tanar din localitatea Cenad, judetul Timis, care, in urma cu 4 ani, si-a infiintat propria sa cultura de ardei iuti, din cele mai cunoscute soiuri pe plan mondial: Jalapeno, Habanero si Cayenne.

„Totul a inceput prin facultate, cand aveam la pervazul geamului ghivece cu ardei iuti. Pasiunea fiind mare, am vrut sa continui, asa ca acum 4 ani am achizitionat un teren de 2.000 mp la Cenad si am decis sa infiintez o cultura de ardei iuti mai deosebiti. Am 2 solarii de 100 mp, unul fiind mai mult rasadnita, apoi mai am 800 mp cultivati. In primul an am avut circa 12 soiuri, a fost un an de test, voiam sa vad ce gust au, ce miros, sa vad cum cresc. Intr-un final, am ales sa cultiv 3 soiuri principale, de origine mexicana, si anume Jalapeno, Habanero si Cayenne”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Predrag Jivici.

Pe langa gradul de iutime, tanarul cultivator, absolvent de Arte Plastice, si-a ales soiurile de ardei iuti si pe baza unor criterii cromatice. „Mi-am dorit sa am o paleta de culoare cat mai varianta. La Cayenne de exemplu am rosu, dar si galben, ceea ce mi se pare deosebit. Acest lucru ma ajuta si sa realizez si niste cutii speciale, MixBox, in care pun cate un arde iute din fiecare soi. E o explozie de culoare. Un astfel de pachet il ofer celor care nu au mai experimentat aceste tipuri de soiuri, asa le pot descoperii gustul, aroma .etc”, povesteste Predrag Jivici.

Iuteala ardeilor este masurata pe baza Scalei Scoville (SHU), care depinde in mare parte de sensibilitatea la capsaicina a oamenilor. Astfel, nu este o metoda foarte precisa pentru a masura concentratia de capsaicinoida, cu toate acestea, concentratia de capsaicina poate fi aproximativ estimata la ~18μM/SHU.

‹ adv ›

Soiul de ardei iuți Cayenne
Soiul de ardei iuți Cayenne // FOTO: stiriagricole.ro

Soiul de ardei iute Jalapeno este cunoscut pe plan international, acesta fiind mai degraba o varietate de chilli verde (rosu cand e copt), de marime mica sau medie. Ardeiul are un varf rotund si este lung de pana la cinci centimetri, avand un diametru ce variaza intre 1,8 si 2,5 cm. Jalapeno are pulpa grasa, motiv pentru care e folosit de cele mai multe ori proaspat. Este evaluat intre 2.500 si 10.000 de unitati Scoville (SHU).

Folosit si cunoscut mai degraba ca si pulbere, soiul de ardei iute Cayenne este numit dupa orasul Cayenne din Guyana Franceza, datorandu-si raspandirea in intreaga lume comerciantilor potughezi din secolele 15. Fructele lungi si subtiri (in majoritatea cazurilor) sunt, probabil, ceea ce majoritatea considera a fi „chilli”. Acest soi este evaluat intre 30.000 si 50.000 de unitati Scoville (SHU).

‹ adv ›

Cel mai iute ardei din gradina tanarului antreprenor este soiul Habanero, acesta detinand chiar recordul de iutime in anul 1999. Cel mai cunoscut este rosu si oranj, dar exista si alb, maro si chiar roz. In general, un ardei habanero copt are intre 2 si 6 centimetri lungime.

„Iutimea ardeiului habanero, cu aroma sa ca de fructe, usor citrica si cu parfumul sau floral, l-au transformat intr-un ingredient foarte popular folosit in sosuri si mancaruri picante”, scrie Predrag Jivici pe site-ul sau de prezentare248chilli.ro.

Pentru fiecare cultura, tanarul fermier timisorean cumpara anual seminte de la producatori autorizati din intreaga lume. In ultimul an insa, Predrag Jivici s-a decis sa cumpere de la un magazin specializat din Regatul Unit.

Soiul de ardei iuți Habanero
Soiul de ardei iuți Habanero // FOTO: stiriagricole.ro

„In primul an am cumparat de la mai multi producatori, insa, bineinteles, am avut rezultate diferite. De anul trecut, cumpar doar de la o firma britanica, aceasta colectionand seminte de ardei iuti din toata lumea. In general, semintele se vand la bucata. Un plic de Habanero ajunge cam pe la 3 euro. Eu cumpar insa cantitati mai mari si am niste reduceri. Anul acesta am pus 1.500 de fire”, a mai spus tanarul antreprenor.

‹ adv ›

Pentru a se dezvolta in mod corespunzator, ardeii iuti au nevoie in primul rand de multa caldura, pe o perioada cat mai mare de timp. De exemplu, soiul Habanero are nevoie de nu mai putin de 6 luni pana sa fie recoltat.

„Am inceput cultivarea mai devreme anul acesta. In 2015 m-a prins iarna cu ardeii afara. Noi nu avem o vara suficient de lunga pentru ei. In noiembrie a venit un ger si a inghetat tot. Astfel, am inceput anul acesta la 1 februarie. Am pus semintele la germinat, in rasadnita mica incalzita, in interiorul solarului. Folosesc niste tavite clasice de rasad, din acelea celulare si pamant acidofil, care ajuta planta sa germineaza la 10 – 15 zile. Aici stau o luna. Ulterior, mut rasadurile mici in ghivece de rasad, 9 pe 9, din acelea cubice, negre. Le scot din rasadnita incalzita si le pun in solar, inca o luna. Cand devin mari, cam pe la 25 cm, le mut afara. Habanero are nevoie de 6 luni pana la primul fruct, iar Jalapeno cam 3 luni”, a explicat Predrag Jivici.

Din punct de vedere al productiei, anul trecut fermierul timisorean a reusit sa aiba o cantitate totala de 102 kilograme, repartizata astfel:

  • Habanero 45kg (cu mentiunea ca 30% din recolta posibila nu a apucat sa se coaca, din cauza venirii frigul);
  • Jalapeno 37kg (si aici 15-20% pierdere, din acelasi motiv);
  • Cayenne red + golden 20kg (aceasi pierdere ca si la Jalapeno, ambele soiuri fiind in gradina).

FOTO: stiriagricole.ro
FOTO: stiriagricole.ro

„O parte din plantele din gradina au suferit si de boala, am pierdut timp, pe care nu am cum sa-l cuantific in productie. In mare, recolta a fost jumate din cat am anticipat eu (o planta de jalapeno, ar trebui sa produca 20-25-30 de fructe, a cate ~15g/ardei). In fiecare an e diferita productia, inca nu am un benchmark la treaba asta. Nu pot decat sa compar cifrele de la un an, cu urmatorul, desi e greu din cauza conditiilor diferite, a vremii diferite, etc. Anul trecut am pus rasaduri in 3 serii, la o luna intre ele. Ultima serie a fost degeaba, nu a avut nici o sansa. Anul asta am redus la 2 serii – 1 februarie si ~1 martie”, a mai spus cultivatorul.

Preturile la care sunt vanduti ardeii iuti cultivati de Predrag Jivici se situeaza intre 40 si 80 lei.

„Nu ii vand cu preturile de afara, am incercat sa le adaptez consumatorului roman. Soiul Jalapeno il dau cu 40 lei/kg, Cayenne cu 60 lei/kg si 80 lei pentru Habanero. Vand in general la cateva restaurante de nisa, bio, din Timisoara, care sunt mai destupate si stiu ce cumpara. De asemenea, mai am mici colaborari, chiar si cu 2 localuri din Bucuresti si Cluj. In schimb, spre surprinderea mea, foarte multe persoane fizice care ma suna si cumpara de la mine. Ba chiar unii imi lasa si seminte de ardei iuti din diferite colturi ale lumii. E o activiatte care generaza profit, insa ar trebui scalata. Adica nu 1.000 de plante cum am eu acum, ci undeva la 5.000 de plante sau peste. Acolo am vorbi de un profit considerabil, cat un salariu de oras, care ti-ar permite sa faci exclusiv doar asta”, explica Predrag Jivici.

Pe langa cele 3 soiuri principale, Predrag Jivici mai cultiva Cherry Bomb, Yatsufusa (cresc in buchete), Peter Pepper (are o volumetrie aparte), Serrano (asemantor cu jalapeno), NuMex Twilight (ornamental de talie mica, dar comestibil 100%).

Sursa: StiriAgricole.ro

‹ adv ›
Ion Pelin, inginer-agronom, despre porumbul Syngenta: Producții mulțumitoare și în condiții de secetă.
‹ adv ›

Citește și ›

Video

Alexei Micu este fermierul care administrează îngrășăminte organice de ani buni. Care s-au dovedit a fi cele mai eficiente și recomandate de acesta, aflați în următorul reportaj video.

Advertoriale ›

A fost recoltat porumbul la Tvardița. Așteptările și realitatea

Deja a devenit o tradiție (din momentul apariției pe piață) – ca SRL „AgroDoctor” în colaborare cu SRL „AngroTrading”, să înființeze anual loturi demonstrative,...

VIDEO. Ion Pelin, inginer-agronom, despre porumbul Syngenta: Producții mulțumitoare și în condiții de secetă

În sezonul 2020, în gospodăria în care activează, au fost cultivați hibrizi din grupa de maturitate 300: SY Chorintos, SY Torino și...
‹ adv ›

Info

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

Elit-Tehnica angajează Manager Departamentul Tehnic

Compania Elit-Tehnica, dealer oficial exclusiv al tehnicii JCB, Kverneland și Hardi, a lansat ofertă de muncă pentru funcția de Manager Departamentul Tehnic....
‹ adv ›

Recomandate

Agricultura Ecologică și legislația în vigoare. Seminar de instruire gratuit

Agricultorii care doresc să aplice practici ecologice și prietenoase mediului pot participa la un program de instruire continuu în cadrul Proiectului „Agroecologie pentru...

22 de proiecte agricole Start-up vor beneficia de finanțare de la stat

22 de idei de proiecte agricole Start-up vor beneficia de susținere financiară din partea statului. Potrivit datelor Agenției de Intervenție și Plăți...

VIDEO. Studiu: Ce atitudine au și cum acceptă consumatorii din Moldova produsele modificate genetic

În cadrul proiectului UE „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul...

Molia verzei – dăunătorul ce a produs pagube importante în culturile de varză și rapiță. Metode de combatere

A venit momentul să aduc în atenția dumneavoastră molia verzei - Plutella xylostella. Nu întâmplător fac asta, ci pentru că acest an...
‹ adv ›