În luna octombrie 2023, Guvernul a introdus sistemul de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floarea-soarelui.
Mecanismul a fost necesar în contextul prăbușirii prețurilor interne la cereale și oleaginoase și decapitalizării a fermierilor în urma creșterii importurilor din Ucraina.
În anul 2022, potrivit datelor asociației Forța Fermierilor, importurile din Ucraina au crescut vertiginos și anume: grâu – de 74 ori, floarea soarelui – de 60 ori și porumb – de 42 ori.
‹ adv ›
La 27 decembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a dispus prelungirea mecanismului de licențiere încă cu 3 luni.
Potrivit acesteia, dacă importurile cerealelor și oleaginoaselor vor fi liberalizate, situația în sectorul agrar, care și așa este cuprins de criză majoră, riscă să se prăbușească definitiv.
În acest context, asociația cere ca Guvernul să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță după modelul României.
‹ adv ›
Totodată, solicită ca Ministerul Agriculturii să examineze rapid stocurile de cereale și oleaginoase în țară și, după caz, să se adreseze către Consiliul Concurenței privind investigarea dacă anumite companii nu fac abuz de poziția dominantă pe piața oleaginoaselor prin șantajul consumatorilor și în detrimentul intereselor fermierilor autohtoni.
Comentarii