‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAFF cere continuarea licențierii importurilor de cereale și oleaginoase: Mulți agricultori dispun de stocuri

AFF cere continuarea licențierii importurilor de cereale și oleaginoase: Mulți agricultori dispun de stocuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În luna octombrie 2023, Guvernul a introdus sistemul de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floarea-soarelui.

Mecanismul a fost necesar în contextul prăbușirii prețurilor interne la cereale și oleaginoase și decapitalizării a fermierilor în urma creșterii importurilor din Ucraina.

În anul 2022, potrivit datelor asociației Forța Fermierilor, importurile din Ucraina au crescut vertiginos și anume: grâu – de 74 ori, floarea soarelui – de 60 ori și porumb – de 42 ori.

La 27 decembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a dispus prelungirea mecanismului de licențiere încă cu 3 luni.

„Săptămâna curentă acest termen expiră și, deocamdată, am auzit că Ministerul Agriculturii are de gând să facă analiza stocurilor și doar după asta ar veni cu decizia. Considerăm că, este o abordare iresponsabilă și periculoasă, care lasă piața internă neprotejată pe o perioada nedeterminată. Aceasta analiza ar trebuie să fie făcută din timp.

Din păcate, observăm ca autoritățile abilitate acționează strict în interesul unui holding transnațional, care în toamna 2023 a procurat floarea soarelui de la fermieri la prețuri derizorii, ulterior a exportat-o masiv și solicită permisiunea pentru importul floarii soarelui din Ucraina sub motivul că nu există materia primă suficientă. Acestea se întâmplă în situația când recolta globală de floarea-soarelui în 2023 a fost de peste 750 mii tone, ceea ce este cu 20 procente mai mult decăt în anul precedent. Asociația dispune de informația veridică că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materia primă”, se arată în comunicatul asociației Forța Fermierilor.

Potrivit acesteia, dacă importurile cerealelor și oleaginoaselor vor fi liberalizate, situația în sectorul agrar, care și așa este cuprins de criză majoră, riscă să se prăbușească definitiv.

„Agricultorii vor rămâne cu prețuri extrem de mici la grâu, porumb și floarea-soarelui și degradarea ramurilor respective probabil ar deveni ireversibilă. În același timp, putem aștepta restricționarea exporturilor noastre în România, care are un mecanism permanent de reglementare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina.

Remarcăm că, la moment toate țările din Europa de Est limitează sau interzic complet astfel de importuri. În cazul în care Moldova rămâne o singură „insulă”, care ar permite intrarea liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, România, cu mare probabilitate, în vederea evitării riscului de reexporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din Moldova. Prin urmare, riscăm să pierdem cea mai importantă piață de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele noastre”.

În acest context, asociația cere ca Guvernul să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță după modelul României.

‹ adv ›

Totodată, solicită ca Ministerul Agriculturii să examineze rapid stocurile de cereale și oleaginoase în țară și, după caz, să se adreseze către Consiliul Concurenței privind investigarea dacă anumite companii nu fac abuz de poziția dominantă pe piața oleaginoaselor prin șantajul consumatorilor și în detrimentul intereselor fermierilor autohtoni.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›