‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTranzitul produselor agricole ucrainene ar putea fi efectuat cu 27% reducere. AFF cere interzicea...

Tranzitul produselor agricole ucrainene ar putea fi efectuat cu 27% reducere. AFF cere interzicea trazitului camioanelor

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2024, tranzitul produselor agricole ucrainene pe teritoriul Moldovei se va efectua cu o reducere de 27 la sută, a anunțat Ministerul ucrainean al Reintegrării.

Deși autoritățile locale nu au venit cu o astfel de confirmare, Asociația „Forța Fermierilor” a reacționat și a cerut explicații de la conducerea țării, transmite Știri.md.

„Dacă informația este adevărată, atunci această acțiune în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră.

Vă amintim că cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. În ultimii doi ani, țara noastră, din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina, în mare parte a pierdut piața Turciei.

În prezent, la vămile moldo-române se atestă un rând de camioane cu producția agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare, costul logisticii suportă agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii. Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova.

În acest context, asociația consideră ca autoritățile sunt obligate în primul rând să aibă grijă de propriii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată ca o condiție de păstrare a tarifului redus. În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni”, se arată în mesaj.

Reamintim că acest lucru a fost anunțat de Ministerul ucrainean al Reintegrării pe canalul său de Telegram, prezentând rezultatele întrevederii vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk în urma reuniunii copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru comerț și cooperare economică, care a avut loc la 29 septembrie 2023 la Odessa.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii