‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAFF: „Moldova are cele mai mici prețuri pentru cereale. Fermierii nu au bani pentru...

AFF: „Moldova are cele mai mici prețuri pentru cereale. Fermierii nu au bani pentru achitarea creditelor”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recoltarea pentru culturile de prima grupă este în toi. În ciuda faptului că în regiune a avut loc o ușoară restabilire a prețurilor mici, prețurile oferite fermierilor nu le permite acoperirea costurilor, în condițiile în care în 2022 au fost nevoiți să achiziționeze inputuri la unele dintre cele mai mare prețuri.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, din tot bazinul Mării Negre la moment în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grâu, orz și rapiță.

„În ultimele săptămâni, organizația noastră a monitorizat evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase, atât pe piață internă, cât și în regiune. Constatăm că din tot bazinul Mării Negre, la moment, în Moldova sunt cele mai mici prețuri la grâu, orz și rapiță. Chiar și în Ucraina, un kg de grâu costă în medie 2,9 lei per kg, pe când în Moldova acest preț este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor”, se arată în comunicatul asociației.

În condițiile actuale, pierderile per hectar ar fi de circa 3-6 mii de lei pentru prima grupă de cereale, menționează AFF.

‹ adv ›

La moment, prețurile indicative de achiziție a porumbului (roada 2022) și orzului (roada 2023) oferite de unul dintre pricipalii jucători de pe piață este de 176 dolari/tonă porumb și 140 dolari/tonă orz (Condiții de livrare – DAP PIL Giurgiulești, prețurile nu includ TVA).

Săptămâna trecută, fermierii ne-au declarat că au comercializat grâul furajer cu prețul mediu de 2,3 lei moldovenești per kilogram, fără TVA.

O altă problemă anunțată ține de imposibilitatea achitării creditelor de către fermieri, astfel majoritatea creditorilor solicitând achitarea imediată a acestora.

„După începutul recoltării culturilor de primă grupă, s-a pornit procesul hărțuirii financiare a producătorilor agricoli din partea creditorilor care cer achitarea imediată a datoriilor sau transmiterea în contul acestora a producției recoltate, calculate la prețuri mizere. Se creează impresia că asistăm la niște acțiuni coordonate în vederea menținerii artificiale a prețurilor joase la materia primă și presiunii maximale asupra agricultorilor în vederea încasării creanțelor, fapt care ar falimenta în scurt timp mii de fermieri. Cu părere de rău, compensații pentru agricultori, la care a insistat în permanența Forța Fermierilor, sunt mizere și alocarea acestora întârzie”, comunică asociația.

‹ adv ›

În acest context, pentru a evita insolvabilitatea iminentă a fermierilor micro, mici și mijlocii, AFF cere:

  • Convocarea imediată a ședinței cu prim-ministru RM;
  • Introducerea urgentă prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase.
  • Excluderea penalităților până la 31 decembrie 2023 la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora.
  • Interzicerea până la 31 decembrie 2023 a executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotrivă acestora.
  • Autosesizarea Consiliului Concurenții pe problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă, comparativ cu prețuri în regiune, în vederea investigării existenții unui acord de cartel.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›