‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgenția Franceză de Dezvoltare va oferi suport Moldovei pentru reabilitarea sistemelor de irigare pe...

Agenția Franceză de Dezvoltare va oferi suport Moldovei pentru reabilitarea sistemelor de irigare pe 2000 de hectare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cu suportul Agenției Franceze de Dezvoltare, Moldova ar putea beneficia de investiții de aproximativ 40 de milioane de euro destinate reabilitării și modernizării sistemelor centralizate de irigare și dezvoltarea irigațiilor la scară mică.

În acest sens, o misiune formată din experți de la Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), MAIA, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a realizat, timp de o săptămână, o serie de vizite în teritoriu pentru evaluarea a cinci sisteme centrale de irigare, cu scopul de a identifica potențialele proiecte de reabilitare și dezvoltare a infrastructurii de irigare.

Inițiativa aparține ministerului, în contextul necesităților de adaptare la schimbările climatice, precum și al promovării unei agriculturi sustenabile și eficiente.

În cadrul vizitelor, experții au evaluat infrastructura existentă a sistemelor de irigare, aspecte precum interesul fermierilor pentru irigare, structura culturilor practicate de aceștia, existența asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, accesul la resursele de apă și potențialul de dezvoltare și modernizare.

„În Republica Moldova existau inițial 88 de sisteme centralizate de irigații, din care, în prezent, funcționează doar 24. Dintre acestea, 10 au fost deja reabilitate prin intermediul programului „Compact”. Principiul nostru de selecție, pe care l-ați confirmat și dumneavoastră ca fiind corect, este că agricultorii trebuie să fie organizați în asociații de utilizatori de apă pentru irigații. Fermierii trebuie să fie motivați și să înțeleagă necesitatea sistemelor de irigații pentru succesul propriilor afaceri”, a menționat Vladimir Bolea.

Se estimează că investițiile vor reabilita infrastructura hidrotehnică pe sistemele centralizate de irigare pe o suprafață de circa 2000 de hectare.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›