‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 29 octombrie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAgricultor despre sistemul Pergola: Estimăm investiții de până la 35.000 euro/ha

Agricultor despre sistemul Pergola: Estimăm investiții de până la 35.000 euro/ha

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De aproape 10 ani, Tudor Zmeu din satul Roșcani raionul Anenii-Noi se ocupă de creșterea cerealelor. Acest an însă, a fost unul de cotitură, care l-a făcut să înțeleagă că e timpul să facă anumite schimbări, care i-ar aduce și mai mult profit. Agricultorul intenționează să înființeze o plantație de viță de vie, soiul Moldova pe sistem Pergola. Pentru început aceasta se va întinde pe aproximativ 5 hectare.

„Vrem să utilizăm la maxim oportunitatea de a avea acces la apă. Am și parteneri, colegi agricultori cu care colaborez. Ei, pe lângă cereale, au și struguri. În via lor în acest an parcă nu a fost secetă”, zice Tudor Zmeu.

Își dorește să producă struguri, destinați, în special, exportului. Motiv pentru care, va opta anume pentru soiul Moldova.

„Este cel mai solicitat soi la export”, afirmă agricultorul.

„Avem suprafețe mici, de asta e necesar să aplicăm tehnologii intensive de producere. Am fost mereu tentat de tot ce e nou și performant. E adevărat, investițiile sunt foarte mari. Ne costă aproximativ 35 de mii de euro hectarul. Bani cheltuiți pe butași, sistem anti-grindină, spaliere. În primii 4 ani, până la prima roadă, se fac doar investiții”, afirmă agricultorul.

Deși specialiștii susțin că în cazul plantațiilor pe sistem Pergola, investițiile se răscumpără în primii ani de roadă deplină, fermierul este de părerea că trebuie luat în calcul și „amortizarea” banilor cheltuiți.

„De exemplu, dacă acum 4 ani ați investit 100 de mii de euro, în prezent valoarea investiției este alta. Lucrul acesta tot ar trebui luat în  calcul atunci când vorbim de răscumpărarea cheltuielilor. Dar chiar și așa sunt decis să merg mai departe”, zice agricultorul.

‹ adv ›

Tudor povestește că până s-a decis să înființeze plantația cu viță de vie a examinat și posibilitatea de a iriga hectarele cu cereale, dar în cazul lor nu poți obține un profit de 10-15 mii de lei la hectar, chiar și cu apa la îndemână, precizează antreprenorul.

„În cazul unui hectar cu vița de vie profitul este cu mult mai mare. Când ai irigare, nu contează că e an secetos sau nu. Și atunci când rentabilitatea la hectar e mai mare, pe lângă faptul că îți poți permite să faci investiții în tehnică și utilaje moderne, tu poți să dai anjaților salarii decente, iar astfel să-ți dezvolți afacerea”, explică antreprenorul.

În regiune, producătorii au obținut în acest an în jur de 30-35 tone de struguri la hectar, pe când în viile tradiționale cantitatea la hectar este, în acest an, de 7 tone.

Potrivit specialiștilor, sistemul Pergola de plantare a strugurilor este unul dintre cele mai performante, iar în ultimii ani, indiferent de condițiile climatice din țara noastră a dat cele mai frumoase rezultate.

„15 tone la hectar ar fi o roadă normală de pe o plantație în sistem tradițional. Asta înseamnă că în cazul sistemului Pergola, plantăm doar un hectar, dar obținem roadă ca de pe 2 hectare în sistem obișnuit. Productivitatea muncii crește dublu, numărul operațiunilor în verde și a altor lucrări se reduce, practic în jumătate. Calitatea producției este clar – net superioară”, a precizat doctorul în științe agricole, Sergiu Tutovan.

‹ adv ›

Cred că unicul impediment pentru cei care doresc să planteze struguri în acest sistem e accesul la apă. Nu toți agricultorii au surse  acvatice în preajmă. Cei care le au, trebuie să se folosească la maxim de această oportunitate, spune Tutovan.

„Apa e o condiție obligatorie. „Non aqua-non Pergola”. Identificăm sursa de apă, aflăm calitatea acesteia și debitul ei. În funcție de asta, determinăm suprafața plantației. Cu o lingură de apă nu putem planta 10 hectare.  În acest sistem se face plantarea în pătrat. Ar veni 2m * pe 2,5m. Dar producătorii locali au adaptat sistemul de plantare, la condițiile noastre. 3 metri între rânduri și 2 metri între plante. Chiar și așa, suprafața de nutriței rămâne la fel. Avem în jur de 1 600 de butuci la hectar. Un număr cu mult mai mic de butuci decât în plantațiile tradiționale, când avem 2 200”, explică specialistul.

În cazul soiului Moldova, costul de înființare a unui hectar este de 400-500 de mii de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›