De aproape 10 ani, Tudor Zmeu din satul Roșcani raionul Anenii-Noi se ocupă de creșterea cerealelor. Acest an însă, a fost unul de cotitură, care l-a făcut să înțeleagă că e timpul să facă anumite schimbări, care i-ar aduce și mai mult profit. Agricultorul intenționează să înființeze o plantație de viță de vie, soiul Moldova pe sistem Pergola. Pentru început aceasta se va întinde pe aproximativ 5 hectare.
Își dorește să producă struguri, destinați, în special, exportului. Motiv pentru care, va opta anume pentru soiul Moldova.
Deși specialiștii susțin că în cazul plantațiilor pe sistem Pergola, investițiile se răscumpără în primii ani de roadă deplină, fermierul este de părerea că trebuie luat în calcul și „amortizarea” banilor cheltuiți.
Tudor povestește că până s-a decis să înființeze plantația cu viță de vie a examinat și posibilitatea de a iriga hectarele cu cereale, dar în cazul lor nu poți obține un profit de 10-15 mii de lei la hectar, chiar și cu apa la îndemână, precizează antreprenorul.
În regiune, producătorii au obținut în acest an în jur de 30-35 tone de struguri la hectar, pe când în viile tradiționale cantitatea la hectar este, în acest an, de 7 tone.
Potrivit specialiștilor, sistemul Pergola de plantare a strugurilor este unul dintre cele mai performante, iar în ultimii ani, indiferent de condițiile climatice din țara noastră a dat cele mai frumoase rezultate.
Cred că unicul impediment pentru cei care doresc să planteze struguri în acest sistem e accesul la apă. Nu toți agricultorii au surse acvatice în preajmă. Cei care le au, trebuie să se folosească la maxim de această oportunitate, spune Tutovan.
În cazul soiului Moldova, costul de înființare a unui hectar este de 400-500 de mii de lei.
Comentarii