Agricultorii din Republica Moldova se arată extrem de indignați de atitudinea autorităților față de agricultură și solicită, în mod ultimativ, ca aceasta să fie declarată drept ramură prioritară a economiei. Reprezentanții mai multor Asociații de agricultori au semnat în acest sens o scrisoare pe care au trimis-o premierului Iurie Leancă.
Președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari a menționat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că este cât se poate de straniu faptul că într-o țară în care agricultura contribuie la formarea a 40% din PIB, ramura agriculturii nu reprezintă o prioritate pentru economie.
„La moment, agricultura nu se regăsește nici într-o strategie importantă de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv în Strategia „Moldova 2020″. Mai mult, rolul agriculturii este foarte modest și în cadrul programului de guvernare, iar acest fapt este unul cât se poate de regretabil. Dacă autoritățile nu-și vor schimba atitudinea față de agricultură, atunci în câțiva ani riscăm să distrugem un domeniu în care activează zeci de mii de persoane”, a spus Slusari. El a cerut autorităților ca până la finele lunii iulie să introducă agricultura drept ramură prioritară în cadrul Strategiei „Moldova 2020”.
„Pentru a declara agricultura drept ramură prioritară a economiei nu este nevoie de surse suplimentare, este nevoie doar de voință politică. În momentul în care la nivelul elitei politice va fi conștientizat faptul că agricultura este domeniul de bază într-o țară considerată agrară, atunci și atitudinea față de acest sector se va schimba”, a spus președintele UniAgroProtect.
În opinia lui, în momentul în care agricultura va fi declarată ramură prioritară, acest lucru va atrage după sine și obținerea unor fonduri externe importante pentru dezvoltarea agriculturii.
„Recent, am intrat în posesia unei scrisori, din data de 5 februarie 2013, adresate premierului de atunci Vlad Filat din partea Comisarului European, Dacian Cioloș. În scrisoare, acesta susține că pentru a continua asistența avansată acordată agriculturii și dezvoltării rurale moldovenști în cadrul ENPARD, acest sector trebuie inclus în lista de priorități ce va sta la baza viitoarei cooperări ale Guvernului RM cu UE. În caz contrar, susține comisarul, nu vor exista suficiente fonduri pentru o implementare deplină a ENPARD în sectorul agricol. Această scrisoare se prăfuiește pe rafturile Guvernului și nimeni nu a atras nicio atenție recomandărilor comisarului european. Acest lucru demonstrează de fapt care este atitudinea autorităților față de agricultură”, a spus Slusari.
Totodată, sursa citată a mai menționat că agricultorii se pronunță pentru semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, însă în același timp, solicită autorităților ca să extindă la maximum termenele de menținere a taxelor vamale la importul produselor agroalimentare, deoarece în caz contrar agricultorii riscă să devină necompetitivi.
Președinta Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Cereale „Agrocer”, producătorul agricol, Aliona Mandati a menționat că agricultura este domeniul, care în mare parte, asigură locuri de muncă cetățenilor moldoveni, precum și încasările la buget.
Producătorul agricol din Orhei, Alexei Ivanov a menționat că autoritățile trebuie să conștientizeze faptul că Moldova nu va produce niciodată avioane, mașini sau tehnică agricolă.
„Șansa Republicii Moldova este dezvoltarea agriculturii. Acesta este sectorul în care trebuie să se investească pentru a dezvolta economia țării”, a spus Ivanov.
Agricultorii au menționat că pentru a transforma agricultura într-un domeniu competitiv este necesar ca investițiile în acest domeniu să fie de 2-3 mlrd. de lei anual, atât din fonduri interne, cât și externe. Pentru acest an, fondul de subvenționare în agricultură este de 460 mil. de lei.
Sursa: infotag.md
Comentarii