‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii sunt revoltaţi! Organizaţiile reprezentative de fermieri se întrunesc în şedinţă comună

Agricultorii sunt revoltaţi! Organizaţiile reprezentative de fermieri se întrunesc în şedinţă comună

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Organizaţiile reprezentative de fermieri: Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova şi Uniunea Republicană a Producătorilor Agricoli UniAgroProtect organizează joi, 10 octombrie, şedinţa comună a Consiliilor de Administrare.

În cadrul şedinţei vor fi discutate cele mai stringente probleme din agricultură: cota TVA pentru producţia agricolă, subvenţionare insuficientă, monopolizarea continuă a pieţelor de desfacere a producţiei agricole, lipsa transparenţei pe piaţa produselor petroliere, notează Agravista.

Producătorii agricoli solicită un Fond de Subvenţionare în mărime de 600 milioane de lei, în timp ce proiectul legii pentru bugetul pe 2014 prevede un Fond neschimbat, tot în mărime de 400 milioane lei. Totodată, agricultorii sunt indignaţi de faptul că proiectul de politică bugetar-fiscală pentru 2014 prevede revenirea cotei taxei pe valoare adăugată la 20%, cu restituirea ulterioară a 12%.

O alta problemă care stârneşte revolta în rândul fermierilor este monopolul de pe piaţa cerealelor din Moldova. Datorită monopolului, producătorii sunt nevoiţi să comercializeze cerealele la preţuri joase.

Organizaţiile de fermieri au elaborat un şir de propuneri pe care le vor prezenta în cadrul şedinţei de mâine.

Producătorii propun revenire la cota de 8 % de TVA la comercializarea producţiei agricole, majorarea fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2014 până la 670 mil. lei (suma solicitată de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare), adoptarea modificărilor la Legea privind piaţa produselor petroliere care:

‹ adv ›

a) vor stabili o nouă metodologie a calculării adaosului comercial la produsele petroliere importate, luând ca reper cotaţiile Platts FOB MED;

b) vor liberaliza piaţa produselor petroliere prin anularea condiţiilor obligatorie pentru firme-importatori ce ţin de capital social minimal şi volumul minimal al depozitelor petroliere;

c) vor permite agricultorilor să importe fără licenţa cantităţii necesare de motorină, folosită exclusiv pentru producere, direct de la uzinele petroliere.

‹ adv ›

Producătorii agricoli speră ca propunerile să fie luate în calcul, în caz contrar vor iniţia acţiuni de protest.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›