Valentina Furdui, reprezentant vânzări Bayer, în anul 2005 a absolvit Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Țaul, după care a urmat studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

De ce ați ales să studiați o specialitate în domeniul agricol?

„Mai mult m-a ales specialitatea pe mine, decât eu pe ea. La acel moment, nu eram încântată de facultatea care urma să o fac, dar mătușa mea, care era profesoară de horticultură m-a încurajat și mi-a spus că este o specialitate de perspectivă”.

Ce vă doreați în copilărie să deveniți?

„Visul meu era să devin profesoară de chimie, sau psiholog”.

Cât de greu a fost să vă angajați după absolvire și la cât timp ați reușit să vă angajați?

„La început a fost foarte dificil, deoarece se uitau foarte sceptic ca o femeie să lucreze în acest domeniu. Primul job pe specialitate l-am început în 2014, la 5 ani după absolvirea studiilor, într-o companie multinațională”.

Cum ați găsit jobul actual?

„Primul job l-am găsit pe net, al doilea din outsourcing”.

Care competențe v-au fost cele mai utile?

„Cel mai mult m-au ajutat în activitatea mea cunoștințele acumulate în timpul studiilor”.

Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să vă adaptați?

„Prima zi de muncă nu am să o uit niciodată, a fost ca și cum ai porni într-o călătorie cu ochii închiși, o adevărată provocare. Nu a fost ușor de loc, dar perseverența și colegii m-au susținut”.

Cum credeți, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Deoarece nu cunosc cu adevărat esența acestei profesii”.

Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?

„O profesie se cultivă de pe băncile școlii, de aici ar trebui să se înceapă să „planteze” dragostea de plante și pământ. Fiind o țară agrară este cea mai de perspectivă profesie, aceste cuvinte mi le-a zis un profesor când am absolvit școala, acum am înțeles sensul acestor cuvinte”.

Dacă ați avea posibilitatea să reveniți în anii de după liceu, ați face aceeași alegere?

„Dacă aș fi acum ultimul an de liceu, ași alege doar specialitatea agronomie”.

Ați dori ca copii dumneavoastră să îmbrățișeze o profesie în agricultură?

„Copiilor le-aș educa dragostea de natură și agricultură, dar ce profesie vor urma, deja vor decide singuri”.

Ce părere aveți despre agricultura din Moldova?

„Agricultură în Moldova se dezvoltă cu pași rapizi. În pofida factorilor care afectează aceast domeniu, lucrurile nu stau pe loc”.

Ce oportunități v-a oferit locul actual de muncă?

„Am învățat foarte multe lucruri, ca sa ții pasul este necesar să studiezi permanent, să ai răspuns la toate întrebările pe care le ți le adresează oamenii cu care lucrezi. Totodată, am avut posibilitatea să fac un schimb de experiență cu fermieri din România. Dar cel mai mult, m-a ajutat să mă dezvolt personal și profesional”.

Planuri de viitor?

„Pe viitor, îmi doresc să avansez profesional în domeniul pe care îl profesez”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii de succes ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ori Guvernului SUA.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here