miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.2 C
Chișinău
HomepageBlogAgrobiznes și Startup Moldova lansează „Academia AgTech” - proiect destinat tinerilor care-și fac studiile...

Agrobiznes și Startup Moldova lansează „Academia AgTech” – proiect destinat tinerilor care-și fac studiile în domeniul agricol

Recomandate

Actualizare 06.11.2020. Înscrierile pentru participare au fost stopate. Mulțumim tuturor celor care au aplicat până în prezent.

Majoritatea tinerilor care și-au făcut studiile în domeniul agricol susțin că nu-și pot găsi un job pe măsura așteptărilor. La rândul lor, companiile din sector, deseori, au drept factor decisiv la angajare, dar și stabilirea salariului, nivelul de pregătire al candidatului.

În medie, potrivit reprezentanților companiilor, mai sunt necesari 1,5-2,5 ani pentru ca tinerii specialiști să-și ajusteze activitatea la cerințele companiei. 

Ce însemna asta? Tinerii primesc un salariu mai mic, iar instituțiile\întreprinderile sunt nevoite să investească timp și resurse pentru instruirea și pregătirea acestora.

Academia AgTech – continuitate a platformei AgriCOOL

Pentru soluționarea acestor probleme – Agrobiznes lansează prima Academie din Moldova destinată tinerilor specialiști în agricultură – AgTech. Academia AgTech reprezintă o nouă etapă de dezvoltare a platformei AgriCOOL, lansată acum un an, care s-a dovedit interesantă pentru tinerii din Moldova pasionați de agricultură.

 „Suntem siguri că agricultura poate deveni atractivă pentru tinerii specialiști chiar imediat după absolvire. Am întâlnit mulți tineri care-și doresc să dezvolte o activitate sănătoasă acasă, de aceea și credem în reușita acestei platforme. Împreună cu tinerii și companiile private vom continua să identificăm problemele care, la moment, fac sectorul agricol mai puțin atractiv, dar și soluțiile”, spune Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Academia va fi implementată de Agrobiznes cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Tekwill, susținut de USAID și Suedia.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL:

„Proiectul TEKWILL și-a luat angajamentul de a oferi soluții digitale pentru mai multe sectoare strategice ale economiei naționale. Prin programul național Startup Moldova „Digital IMPACT”, am colectat date despre dificultățile industriilor și despre potențialele soluții IT existente pe piață, iar ulterior am încurajat colaborarea trans-sectorială. Mai mult, am lansat mai multe programe de educație antreprenorială combinate cu elementele oferite de soluțiile IT, iar acum suntem la etapa de elaborare a 10 soluții pentru domenii diferite, care vor putea fi pliate pentru mai multe sectoare și care vor contribui la dezvoltarea acestora. Și asta pentru că la Startup Moldova creștem idei care schimbă lumea”.

Cum vom implementa proiectul?

„În parteneriat cu Tekwill și USAID/APM, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea acelor abilități a tinerilor care sunt solicitate de companiile din țară și se potrivesc cu profilul angajaților lor. Vor fi  selectați 40 de tineri cu inițiativă, care vor participa la cele 2 ediții ale Academiei – toamnă/iarnă 2020 și primăvară/vară 2021. În cadrul acestora, vor fi organizate o serie de instruiri, unde tinerii își vor dezvolta gândirea corporativă, vor învăța secretele planificării strategice, digitalizarea agriculturii și nu doar”, explică Luminița Crivoi, Director de Dezvoltare Agrobiznes. 

Instruirile vin cu o serie de beneficii practice, iar la încheierea cursului, tinerii vor avea oportunitatea de a-și consolida cunoștințele acumulate în cadrul a 5 companii de top din sectorul agrar. Pe parcursul stagiilor de practică, absolvenții Academiei AgTech vor fi puși în față unor provocări reale, iar o partea dintre aceștia ar putea obține și un loc de muncă.

Academia AgTech va asigura:

  • funcționarea unei platforme de dialog viabile între tinerii profesioniști și reprezentanții sectorului privat, dar și noi oportunități de angajare prin intermediul modulului Stagii/Internship;
  • organizarea cursurilor online de marketing, antreprenoriat și digitalizarea agriculturii, în parteneriat cu Startup Academy;
  • organizarea webinariilor pentru studenții și managerii instituțiilor de învățământ cu profil agrar;
  • ghidare în carieră și prezentarea celor mai importante aspecte de care trebuie să țină cont pe parcursul studiilor, pentru a corespunde cerințelor angajatorului;
  • dezvoltarea competențelor soft pentru tinerii specialiști, printre care lucru în echipă, comunicare, orientare spre rezultat.

Studiezi o specialitate agricolă sau ai o experiență care ar putea fi utilă și contribui la dezvoltarea tinerilor specialiști în agricultură? Participă în cadrul Academiei AgTech – împreună creăm valoare!  

Urmărește Agrobiznes și pagina de facebook pentru a afla primele detalii despre condițiile de înscriere, selectare și absolvire a cursurilor Academiei AgTech.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Despre noi