luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageBlogAgTech Innovation Lab - Primul Laborator de Inovații în Agricultură lansat în Moldova

AgTech Innovation Lab – Primul Laborator de Inovații în Agricultură lansat în Moldova

Recomandate

Agricultura inovatoare are potențialul de a contribui la dezvoltarea unei economii durabile, motiv pentru care digitalizarea sectorului devine o necesitate stringentă pentru propulsarea afacerilor.

Technovator, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei în cadrul proiectului Tekwill, Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Agrobiznes, Startup Moldova și altor parteneri, își propune să desfășoare în premieră pentru Republica Moldova, programul AgTech Innovation Lab cu implementarea a minim 5 produse inovaționale în Industria Alimentară și Agricultură.

Laboratorul de Inovații în Agricultură urmează să aibă loc în perioada decembrie 2021- aprilie 2022 în regim virtual. Programul propune să adune în regim online circa 100 de participanți din ambele domenii, atât tehnologii cât și agricultură, cu implicarea a peste 30 de mentori și experți din Moldova și internaționali, care vor contribui la accelerarea inovației în agricultură și industria alimentară, prin combinarea instrumentelor IT în ramura agricolă, pentru a crește eficiența și pentru a spori competitivitatea.

O serie de acțiuni și instrumente inovative deja sunt puse în aplicare, însă există multe bariere în calea explorării întregului său potențial.

Laboratorul de inovații AgTech vine să susțină accelerarea procesului de digitalizare a agriculturii, prin combinarea instrumentelor digitale în ramura agricolă, pentru a crește eficiența și pentru a spori competitivitatea sectorului.

Cum se va desfășura „AgTech Innovation Lab”

„AgTech Innovation Lab” se va desfășura în cinci etape: Definirea provocărilor, Identificarea participanților, Formarea echipelor, Hackathonul și Acceleratorul AgTech. 

Definirea provocărilor

Pentru asigurarea unor soluții inovatoare, care să fie aplicate în industrie, am identificat parteneri care vor participa în program cu provocările nișelor din care fac parte, cât și cu prezentarea expertizei necesare pentru dezvoltarea produselor în decursul celor 4 luni.

Printre reprezentanții care își vor etala provocările sunt: Ganea Group, FAO, Vladimir Balaban, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Kvazar-Micro.

Identificarea participanților

La program se pot înscrie participanți din domeniul IT, experți în agricultură, antreprenori, experți în marketing și alți entuziaști care doresc să contribuie la implementarea noilor tehnologii în agricultură. 

Formarea echipelor va avea loc înainte de Hackathon, prin intermediul unei platforme online. Persoanele selectate vor forma echipe, pentru a comunica în grup și pentru a-și defini ideile de dezvoltare a afacerii. De asemenea, pot participa echipe deja create.

Hackathonul AgTech

Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, perioadă în care experți în agricultură, specialiști în tehnologii informaționale și reprezentanți ai industriei agricole vor identifica soluții la provocările propuse și vor dezvolta produse în acest sens.

Ideile inovatoare trebuie să fie viabile din punct de vedere comercial, sectorial, durabil, să integreze tehnologiile IT, să încurajeze colaborarea și să urmărească soluționarea uneia dintre problemele cu care se confruntă agricultorii.

Acceleratorul AgTech. Timp de 12 săptămâni, finaliștii Hackathonului vor avea acces la o platformă educațională cu materiale video și teste care abordează subiectele principale de dezvoltare a unui startup: module de afaceri, identificarea clienților, analiza pieței și pregătirea pentru susținerea pitch-urilor în fața potențialilor parteneri.

Echipele participante în cadrul acceleratorului vor avea posibilitatea să colaboreze cu 2-3 companii private din industria agricolă, pentru a putea testa produsele programului, prin identificarea potențialilor clienți și a nevoilor reale ale acestora.

Găsește biletele aici.

Technovator este o platformă prin intermediul căreia talentele își pot dezvolta potențialul de a crea lucruri importante și de a avea un impact pozitiv în societate.

Misiunea Technovator este de a extinde frontierele inovației, de a facilita dezvoltarea tehnologică și de a oferi avantaje competitive decisive pentru economie și societate, de a asigura prosperitate și durabilitate piețelor emergente. Platforma se axează pe dezvoltarea verticalelor FinTech, HealthTech, AgTech, PowerTech și CleanTech.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Despre noi