‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 iulie, 2024
31.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexandru Bădărău: Producătorii de uleiuri esențiale din Moldova sunt în pragul falimentului

Alexandru Bădărău: Producătorii de uleiuri esențiale din Moldova sunt în pragul falimentului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Lavandă din Moldova este cea mai mare organizație din sectorul de Plante Aromatice și Medicinale (PAM) din țară.

Asociația are peste 37 membri– cultivatori și procesatori de plante aromatice și medicinale, inclusiv Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor și Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.

23 dintre membri sunt afaceri incipiente în acest domeniu (plantații de maxim 1-2 ani), iar 18 fermieri sunt migranți reveniți acasă ce au investit sume considerabile în afacerea cu plante aromatice și medicinale.

‹ adv ›

În Moldova mai există minim alți 60-70 fermieri care se ocupă de cultivarea PAM și obțin uleiuri esențiale. 

„Sectorul PAM pentru Moldova este un sector foarte important din mai multe perspective: – Există istoric și experiență mare în sector. Ramura nu este una nouă – pe timpul URSS se cultivau peste 200 mii ha cu PAM în toată țara.

Plantele aromatice și medicinale sunt reziliente la schimbările climatice (multe din plante sunt rezistente la secete, înghețuri timpurii și de iarnă). Ele sunt o alternativă mult mai ieftină ca măsură de reziliență climatică pentru agricultori, comparând ca investiții în diverse sisteme, inclusiv irigare.

Acestea prezintă materie primă pentru multe industrii: cosmetică, parfumerie, industria alimentară, farmaceutică, aroma-terapie, suplimente alimentare”, specifică Alexandru Badarău, directorul executiv al asociației.

Cultură importantă de asolament în circuite de rotație a culturilor agricole; – 99% din uleiurile esențiale produse în Moldova sunt exportate și contribuie la sporirea masei valutare aduse în țară.

Există potențial mare de creștere a acestui sector, datorită faptului că producția este de calitate foarte înaltă. Prezența mai multor companii străine (Austria, Franța, UK) ca investiții în acest sector în țara noastră demonstrează profitabilitatea și interes sporit a acestei ramuri la nivel mondial.

„Pe parcursul perioadei 2019-2023 am intervenit cu numeroase solicitări și scrisori la MAIA ce conțineau măsuri de suport pentru sector, însă un număr foarte mic din ele au fost aprobate de MAIA și Guvernul RM. 

Astăzi, producătorii de uleiuri esențiale din Republica Moldova sunt într-o situație extrem de dificilă, aproape de pragul falimentului. Sectorul PAM a fost marginalizat și neglijat aproape total de autoritățile RM ca sector horticol.

Începând cu anul 2019, când guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare a Horticulturii 2021-2025, sectorul PAM a fost exclus prin lege din sectorul horticol, iar ca rezultat avem cele mai puține intervenții ca programe de stat sau internaționale pe sector”. 

‹ adv ›

Situația dificilă pentru producătorii de uleiuri esențiale este din cauza mai multor motive:

Pandemia a avut o influență extrem de negativă pentru producători prin câteva aspecte: 

  • a diminuat cererea la produse conexe unde uleiurile esențiale sunt materie primă (parfumerie, cosmetice, aromaterapie, etc..) 
  • producătorii de uleiuri esențiale din Moldova sunt practic noi intrați pe piața internațională, având în vedere că acest sector este unul foarte puțin dezvoltat în Moldova și producția este încă la nivel mic; 
  • problemele logistice internaționale cauzate de pandemie au afectat și producătorii din Moldova.  

Supraproducția de ulei esențial de levănțică la nivel mondial, suprapusă cu scăderea cererii cauzate de problemele pandemiei și logistică, a diminuat inclusiv prețul de vânzare la uleiurile esențiale.

‹ adv ›

Majorarea prețului la resursele energetice – gazele naturale – a cauzat creștere de până la 5 ori a costurilor de procesare a plantelor recoltate pentru ulei esențial.

„Producătorii de uleiuri esențiale nu au primit compensații oferite de Guvernul RM la gazul natural în perioada 2022, pe motiv că aceste compensații au fost oferite doar în perioada ianuarie-aprilie 2022, iar sezonul de procesare are loc în perioada de iunie-august”, menționează Alexandru Bădărău.

În sezonul 2023, prețul gazului, inclusiv pentru servicii de distilare au rămas la același nivel ca și în anul 2022, până la finele lunii iunie, doar recent a fost diminuat prin hotărârea ANRE.

Ponderea costurilor de distilare a uleiului esențial a crescut de la 5-7 euro/kg cât a fost în vara anului 2021, la 20-25 euro/kg în vara anului 2022 și 2023.

„Prețul de comercializare a uleiului esențial de levănțică din cauza factorilor enunțați la punctele de mai sus s-a diminuat la valoarea de 30-35 euro/kg în anul 2023.

Dacă în anul 2022, prețul de comercializare era la valoarea de 40-45 euro/kg, iar producătorii din Moldova încă puteau face profit de până la 5-8 euro/kg, astăzi producătorii de uleiuri esențiale au ajuns în pragul falimentului, din cauza că mulți producători au rămas cu stocuri nevândute încă din anul 2022”.

Stocurile nevândute din anul 2022 depășesc valoarea de peste 25 tone ulei esențial la nivel de țară, iar doar în cadrul Asociației noastre aproximativ 15 tone.

Mulți din Producătorii de uleiuri esențiale din Moldova fiind ca afaceri incipiente, în care au investit de maxim 1-3 ani în urmă, în condițiile în care plantațiile multianuale intră în rod în anul 3, au efectuat investiții consistente, iar surse financiare suplimentare ca să facă față acestor provocări nu mai dețin.

Cea mai mare parte din afacerile incipiente reprezintă migranții reveniți în țară.

Ca rezultat al capacității financiare slabe ale producătorilor incipienți de uleiuri esențiale, Asociația nu dispune de posibilități și instrumente pentru intervenții mai eficiente și suport pentru membrii săi.

Activitatea Asociației se desfășoară exclusiv în bază de voluntariat a persoanelor de răspundere implicate.

Mulți din producătorii de uleiuri esențiale au contractat credite bancare pentru investițiile efectuate în perioada 2020-2022, iar în anul 2022, BNM majorând rata de bază, a pus presiune financiară suplimentară, scoțând din circuitul monetar intern și bugetul companiilor mijloace financiare importante ca sumă.

Un număr mare de producători încă nu și-au primit dobânda subvenționată de stat prin AIPA. 

„În această situație de vulnerabilitate maximă pentru producătorii de uleiuri esențiale din Moldova, este un moment critic ca statul să intervină urgent cu suport financiar pe termen scurt pentru a putea face față acestor provocări”. 

Producătorii de uleiuri esențiale solicită efectuarea următoarelor acțiuni și măsuri care ar veni în sprijin oferit de către Guvernul RM: 

  • compensarea costurilor de procesare a uleiurilor esențiale în volum de cel puțin 50% din costul facturii de gaz sau serviciilor de distilare; 
  • reluarea ședințelor de lucru sectoriale pentru Plantele Aromatice și Medicinale. A fost organizată o singură ședință în data de 27.03.2023, cu prezența din partea MAIA doar a Șefului de Direcție Politici în sectorul Vegetal – dnul Veaceslav Grigoriță.
  • finanțarea asociației (asociațiilor) în baza modelului similar de funcționare a GAL-rilor;
  • compensarea investițiilor în echipamente de distilare pe bază de biomasă în mărime de 60% ca subvenție de bază și 10% pentru producerea echipamentului de producători locali;
  • discuții/întruniri cu organizațiile internaționale de finanțare cu posibilitatea de includere a sectorului de uleiuri esențiale în programe de dezvoltare; 
  • suportul ambasadelor RM din țările străine cu potențial de destinație de export a uleiurilor esențiale.

Pe termen mediu și lung ar putea fi aprobate următoarele măsuri: 

  • Majorarea subvențiilor pentru înființarea plantațiilor multianuale.
  • Ajustarea cadrului legal național la cel european cu scopul conformării la aceste cerințe.
  • Ajustarea procedurilor de subvenționare, de multiplicarea a materialului săditor, și altor politici de reglementare aferente sectorului PAM și industriilor conexe cu scopul depășirii vidului de informații și proceduri ce persistă la moment.
  • Oferirea de oportunități egale de dezvoltare cu alte ramuri. Bazarea pe principiului egalității de șanse și oportunități la elaborarea noilor legi, proceduri, reglementări, sau programe de dezvoltare. 

Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lavandă din Moldova solicită intervenția urgentă și promptă a Guvernului Republicii Moldova pentru depășirea pe termen scurt a situației dificile în care a ajuns sectorul de producere a uleiurilor esențiale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›