‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlexandru Slusari nu mai este directorul Asociației Forța Fermierilor

Alexandru Slusari nu mai este directorul Asociației Forța Fermierilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari a anunțat că în luna februarie i-a expirat mandatul de director executiv al Asociației Forța Fermierilor, menționând că nu va mai candida la această funcție.

Slusari a scris că intențiile sale privind plecarea din fruntea Asociației Forța Fermierilor sunt din luna ianuarie, iar membrii Asociației știau despre acest lucru, transmite Știri.md.

„Funcția mea presupune dialogarea permanentă cu reprezentanții guvernării. Eu nu mai pot discuta cu cei, care în doi ani prin inacțiunile sale au contribuit practic la nimicire a sutelor de agricultori micro, mici și mijlocii din domeniul cerealelor și oleaginoaselor. După cel mai bun an 2021, în istoria agriculturii R. Moldova și un kilometru de promisiuni în campaniile electorale 2020 – 2021, noi acum am ajuns la catastrofa financiară a fermierilor de la sate și fortificarea companiilor transnaționale, care prezintă mare pericol pentru securitatea alimentară și zonele rurale ale țării”, a scris Slusari.

Fostul deputat a mai scris că această criză era posibil de anticipat, iar din 2022 a bătut alarma în ceea ce privește situația agricultorilor moldoveni de la începutul războiului din Ucraina.

„Am propus starea excepțională în agricultură, limitări de importuri a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, moratoriu la plata datoriilor agricultorilor, adresarea rapidă către partenerii externi după sprijinul financiar. Reacția sau a lipsit, sau a fost una foarte întârziată. Prin urmare, doar în anul 2023 din cauza discrepanței enorme între costurile de producere agricolă, crescute exorbitant, dobânzile la credite, triplate peste noapte, și prețurile la materia primă, prăbușite vertiginos, pierderile directe ale producătorilor de cereale și oleaginoase au depășit cinci miliarde de lei”, a mai scris el.

Fostul parlamentar a amintit despre situația motorinei din România, care de mai bine de un așa și nu a mai ajuns la fermieri.

„Când agricultorii noștri au protestat în noiembrie-decembrie 2023 cu tehnică agricolă în Chișinău și strigau cu disperare că se apropie falimentul, reacția a fost zero. Acum, sute de fermieri sunt executați, rămân fără bunuri și stau cu conturi blocate. Doar acum, după proteste mai dure cu sute de mii de lei de amenzi, ministerul agriculturii a venit cu mecanisme de creditare garantată, care erau necesare cel târziu în toamna 2023. Mulți producători agricoli deja nu pot fi salvați. Noi așa și nu am văzut scrisoare către UE privind solicitarea acordării suportului financiar pentru agricultorii din Moldova. Am mult de spus pe acest subiect, dar nu este un format potrivit. Sunt gata public să discut cu orice demnitar politica dezastruoasă a statului în domeniul agrari”.

Fostul deputat a menționat că, până pe 31 martie va fi implicat în cadrul unor proiecte din cadrul Asociației.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›