‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlexandru Slusari: Pierderile fermierilor vor depăși două miliarde de lei

Alexandru Slusari: Pierderile fermierilor vor depăși două miliarde de lei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociația „Forța Fermierilor” a făcut calculele orientative privind pierderile agricultorilor la culturile de primă grupă, care se așteaptă în sezonul agricol 2023.

Estimările au fost operate în baza suprafețelor aproximative însămânțate cu grâu, orz și rapiță, cheltuielilor medii per hectar de fiecare cultură, recolta medie prognozată și prețurile de comercializare, care sunt vehiculate la moment de către traideri.

„Calculele noastre arată că pierderile directe așteptate, adică depășirea cheltuielilor asupra veniturilor de la comercializarea producției de prima grupă, vor depăși 2 miliarde de lei. Remarcăm că, aceste pierderi urmează după un an secetos, 2022, unde prejudiciul material pentru fermieri așa și nu a fost calculat și nici măcar parțial compensat, precum și nu au fost evaluate pierderile de la scăderea prețurilor la materia primă, care a început în anul trecut. Este evident că producătorii mici și mijlocii, care cultivă culturi cerealiere și oleaginoase și care toată această perioadă practic nu au fost ajutați din partea autorităților, deja nu mai au rezerve și fără intervenția statului, mulți din ei, vor falimenta”, susține Alexandru Slusari.

Amintim că, la data de 7 iunie 2023, sute de fermieri din Republica Moldova au ieșit la proteste în raioanele țării. După doar două zile, s-a decis amânarea acestora până la data de 19 iunie.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›