‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnchetă a Consiliului Concurenței pe piaţa de achiziționare a laptelui crud de vacă

Anchetă a Consiliului Concurenței pe piaţa de achiziționare a laptelui crud de vacă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la principalele întreprinderi active pe piața achizițiilor de lapte crud de vacă destinat procesării, transmite mold-street.com.

„Inspecțiile au fost efectuate în perioada 4-6 iunie 2024, cu scopul de a identifica probe care să confirme sau să infirme suspiciunile legate de posibile practici anticoncurențiale interzise de art. 5 din Legea concurenței la achiziționarea laptelui crud de la producători”, comunică autoritatea de protecţie a concurenţei.

Potrivit instituţiei, desfășurarea inspecțiilor nu semnifică constatarea încălcării din partea Consiliului Concurenței sau a vinovăției întreprinderilor în săvârșirea unor acțiuni anticoncurențiale.

„Ele reprezintă doar o etapă a investigării și un instrument de obținere a probelor.

După finalizarea inspecțiilor, probele acumulate urmează a fi analizate în vederea efectuării altor acțiuni de investigare necesare pentru constatarea existenței sau lipsei presupuselor încălcări ale legislației concurențiale”, susţine Consiliul Concurenței.

Autoritatea precizează că legislația nu prevede vreun termen fix pentru finalizarea procedurii de investigație.

El depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea cazului, măsura în care întreprinderile implicate cooperează cu autoritatea de concurență, asigurarea respectării dreptului părților la apărare și a unui proces echitabil.

„Având în vedere rolul esențial al sectorului agroalimentar în economia națională și în asigurarea securității alimentare a populației, păstrarea unui mediu concurențial normal și echitabil în acest domeniu este de o importanță vitală”, mai afirmă Consiliul Concurenței.

De notat că, în ultimii ani se atestă o scădere semnificativă a producţiei de lapte de vacă: de la 591.200 de tone în 2010 la doar 231.900 tone – în 2023, adică de 2,6 ori.

În special ca urmare a reducerii şepteleului de vaci în gospodăriile populaţiei.

‹ adv ›

Pe de altă parte se atestă o creştere treptată de aproape trei ori a producţiei de lapte la întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier), care au la balanţă animale: de la 14.800 tone în 2010, la 27.800 tone în 2021 şi a urcat la 42.200 tone în 2023.

Menţionăm că piaţa achiziţiilor şi procesării laptelui de vacă este domincată de câteva grupuri de companii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›