‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAneta Ganenco: Pe lângă vreme rece și ploi, producătorii sunt afectați de invazia pe...

Aneta Ganenco: Pe lângă vreme rece și ploi, producătorii sunt afectați de invazia pe piață a căpșunilor ucrainene

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul căpșunilor din acest an s-a dovedit a fi destul de complicat. Acum câteva săptămâni, datorită vremii frumoase, producătorii autohtoni planificau să înceapă comercializarea căpșunilor în a treia decadă a lunii mai, însă planurile au fost date peste cap în scurt timp.

Totodată, dacă la începutul sezonului, din cauza restricțiilor impuse pentru evitarea răspândirii pandemiei, pe piața autohtonă puteau fi întâlnite, în special, căpșuni produse în Moldova, în această săptămână au apărut cele ucrainene, susține Aneta Ganenco, Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”.

„Luni, au apărut pe piață tone de căpșuni importate, ce se vindeau la prețul de circa 35 de lei per kilogram. Producătorii autohtoni au rămas cu fructele nevândute. După care, și unele rețele de supermarketuri au refuzat să colaboreze cu producătorii autohtoni susținând că au suficiente stocuri. Nu știm cum acest lot a ajuns pe piața noastră și cum au fost importate, dar, la sigur, nu sunt autohtone. Am discutat cu toți producătorii, nimeni nu a furnizat pe piață așa cantități. Nu este soi crescut la noi. Circa 20 de tone au fost importate, iar prețul a scăzut brusc. Seara, când producătorii autohtoni au ajuns la piață, nu puteau comercializa. Prețul, în ultimele zile, s-a restabilit, însă toți sunt îngrijorați să nu apară o nouă invazie”, a menționat pentru Agrobiznes Aneta Ganenco.

Vremea rece instaurată de câteva zile, afectează dezvoltarea plantelor și calitatea recoltei. Astfel, mai mulți producători de căpșuni în câmp deschis ne-au spus că au recoltat primele fructe acum câteva zile, iar pe piață urmează să vândă căpșuni începând cu săptămâna viitoare, dacă ploile nu le vor da planurile peste cap.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›