‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA: Decizia Rusiei de a impune embargo este nefondată. Moldova exportă fructe și legume...

ANSA: Decizia Rusiei de a impune embargo este nefondată. Moldova exportă fructe și legume în 80 de țări, fără nicio notificare despre încălcări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an, dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene.

ANSA anunță în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Instituția mai notează că decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real.

Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate.

Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova.

Amintim că, la data de 30 noiembrie 2023, pe pagina oficială a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a fost publicat un comunicat de presă cu privire la instituirea embargoului la importul fructelor și legumele din Republica Moldova, care va intra în vigoare începând cu data de 04 decembrie 2023.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că nu a fost notificată oficial, până la data de 01.12.2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.

‹ adv ›

Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, menționează ANSA.

Agenția aduce la cunoștință că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie.

ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale.

„Cu părere de rău, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor constată că Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, ma anunță ANSA.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›