În ultimul timp, mortalitatea sporită a albinelor în perioada de vegetație și părăsirea stupului de către acestea sunt fenomene tot mai des întâlnite. Aceste fenomene constituie o nouă problemă gravă în domeniul apiculturii.
Specialistul în apicultură Pavel Stamati susține că moarte în masă a albinelor este produsă de mai mulți factori, însă cel mai important factor este agricultura.
Potrivit lui, toxicozele provocate de utilizarea excesivă a substanțelor chimice în agricultură a dus la aceea că numărul albinelor lucrătoare din stupină s-a redus mult, o parte din ele murind chiar în preajma stupilor.
În perioada de vară, pierderile de albine sunt deosebit de mari
Chimizarea agriculturii
amplasarea corectă a stupinei;
colaborarea apicultorului cu administrația publică locală și cu fermierii agricoli din preajma stupinei pe o rază de 7 km;
îmbunătățirea bazei melifere;
în caz de toxicoze, secetă și lipsa hranei de întreținere a familiei de albine – apicultorul să hrănească cu sirop de zahăr, câte 200 – 300 gr. la fiecare familie de albine în 24 de ore, pentru perioada când albinele nu au hrană;
evitarea culesului pastoral și îndepărtarea stupinei, pe cât posibil, de masivele agricole unde se utilizează semințe prelucrate cu neonicotinoide, poleiul și nectarul acestora fiind toxic pentru albine.
Comentarii