În familia lui Alexandru Ivanov din satul Butor, malul stâng al Nistrului, apicultura a fost mereu mai mult decât o meserie, devenind o pasiune și un stil de viață.
Părinții lui au produs miere, respectând tradițiile clasice de extragere a acesteia și muncind cu dedicație, iar tânărul a moștenit dragostea pentru albine și a transformat-o într-o afacere promițătoare.
Anul trecut, Alexandru a extras patru tone de miere de hrișcă, salcâm și polifloră. Deocamdată, mierea și produsele derivate din prisaca lui Alexandru ajung în localitățile din vecinătate și la Chișinău.
Alexandru planifică să exporte produsele sale și să îndulcească toată lumea cu miere de calitate.
Pentru a-și atinge scopul, Alexandru și ceilalți membri ai Asociației de profil din stânga Nistrului au format un parteneriat cu Asociația producătorilor, procesatorilor și exportatorilor de produse apicole din aria Codrilor.
Împreună au participat la un concurs organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) și au câștigat un grant în valoare de 50.000 dolari din partea Suediei și Marii Britanii, pentru adoptarea unor tehnologii inovatoare în procesul de producere și prelucrare a produselor agricole.
Aceasta a fost punctul de cotitură pentru afacerea lui Alexandru și a apicultorilor Asociați: prisaca lor a fost dotată cu 100 de stupi verticali și utilaje moderne pentru descăpăcit, extracția mierii și topirea cerii.
Premieră: o linie de producere a hranei pentru albine
Cu sprijinul proiectului AdTrade, a fost pusă pe roate o linie de producere a hranei pentru albine, prima de acest fel în Moldova.
Atunci când natura nu poate oferi nimic pentru hrana albinelor sau le oferă prea puțin, e nevoie ca apicultorii să intervină.
Condițiile climatice, inundațiile, activitatea omului, secetele, toate acestea pot afecta considerabil familiile de albine. Atunci când este prea devreme și frig, albinele nu pot merge după nectar, așa că au nevoie de hrană în plus.
În astfel de cazuri, apicultorii le hrănesc cu turte dulci, pregătite din sirop de zahăr, suplimente proteice și diferite vitamine și minerale necesare pentru hrana albinelor în perioada rece a anului.
Până acum, apicultorii aveau două opțiuni: sau să le pregătească acasă, ceea ce reprezintă un risc, căci sunt necesare condiții și tehnici speciale pentru prepararea turtelor; sau să le cumpere din străinătate, costurile fiind ridicate.
Apicultorii au beneficiat de instruiri și mentorat, reușind astfel să întrunească condițiile pentru a exporta în țările Uniunii Europene și în Marea Britanie.
Cu planuri bine stabilite, dotați cu echipamentul necesar, apicultorii privesc mai încrezători spre viitor.
Comentarii