‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 septembrie, 2024
24.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociația Băncilor declară că companiile agricole și fermierii se confruntă cu probleme la plata...

Asociația Băncilor declară că companiile agricole și fermierii se confruntă cu probleme la plata creditelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent, se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol, susţine Asociația Băncilor din Moldova (ABM), transmite mold-street.com.

Potrivit ABM, comunitatea bancară rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente şi de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol, care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite, dar şi pentru asigurarea dezvoltării sectorului agricol. 

Datele făcute publice de Asociația Băncilor din Moldova arată că la situația din 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5,3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5.260 de companii agricole și fermieri.

„Din numărul total de companii agricole și fermieri 368 (7,0% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6,6% din total)”, susţine ABM.

‹ adv ›

De asemenea, Asociaţia menţionează că 166 de companii agricole și fermieri (3,2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023.

Spre comparație, pe parcursul anului 2022 (12 luni), 277 de companii agricole și fermieri (5,6% din total) au restructurat creditele.

„Aceste cifre reflectă eforturile depuse de ambele părți pentru a gestiona corect riscurile”, afirmă responsabilii de la ABM. 

De notat că Asociația Forța Fermierilor a solicitat în mod ultimativ implementarea unui plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii care ar urma să prevadă incluisv, aplicarea imediată, pentru 3 luni, a unui „moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase”.

‹ adv ›

Recent Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a creat un grup de lucru, la nivel guvernamental, pentru a interveni de urgență și a ajuta la salvarea de la falimentare a fermierilor afectați de crizele și seceta din acest an.

Pe de altă parte ministrul Vladimir Bolea a declarat că așa-zisul moratoriu solicitat din partea fermierilor nu poate fi instituit.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›