Conducerea Serviciului Vamal a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte de interes pentru mediul de afaceri, în special aplicarea procedurilor vamale în operațiunile de import/export.
În cadrul dialogului au fost abordate mai multe aspecte ce vizează activitatea exportatorilor de fructe, din perspectiva procedurilor vamale aplicate conform noii legislații vamale, precum și instrumentele de facilitare a comerțului pe care le pot aplica agenții economici.
Conducerea Serviciului Vamal a menționat că, autoritatea vamală este în proces de implementare a mai multor mecanisme de facilitare a activității economice, ce prevăd condiții uniform aplicabile pentru întreaga piață de desfacere a UE, accentul fiind pus în primul rând pe responsabilitatea agenților economici.
Astfel, la etapa actuală, au loc mai multe ajustări ale sistemului informațional și se definitivează testarea unor noi funcționalități care vor automatiza procesele vamale și vor ușura activitatea pentru agenții economici.
Unul dintre aceste instrumente care va fi lansat în scurt timp este validarea automată a declarațiilor vamale la export, ceea ce presupune acordarea liberului de vamă direct la postul vamal de export, simplificare ce va reduce costurile, resursele de timp și interacțiunea fizică cu autoritatea vamală.
Având în vedere că promovarea exportului și extinderea pieței de desfacere pentru produsele autohtone este un obiectiv la nivel de stat, Serviciul Vamal împreună cu autoritățile de resort mențin o comunicare permanentă, pe diverse platforme de dialog, pentru intervenția promptă în cazul anumitor problematici și perfecționarea procedurilor în domeniul vamal.
În urma dialogului cu exportatorii de fructe, au fost identificate mai multe soluții de optimizare a procedurilor de control la frontieră și control fizic detaliat, pentru asigurarea unui mediu concurențial favorabil, încurajarea desfășurarii activității economice în albia legală și furnizarea datelor autentice autorității vamale.
La rândul lor, reprezentanții Asociației au apreciat deschiderea manifestată de autoritatea vamală pentru o comunicare directă și transparentă, exprimând convingerea că soluțiile identificate la problemele existente vor sta la baza deciziilor privind perfecționarea cadrului normativ din domeniul vamal.
La finalul întrevederii, părțile au agreat desfășurarea mai multor sesiuni tematice, în zonele țării, pentru a informa agenții economici despre simplificările vamale oferite de noua legislație vamală, care este orientată spre promovarea exporturilor și extinderea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone.
Comentarii