‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
25.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociațiile de fermieri cer demisia ministrului Economiei

Asociațiile de fermieri cer demisia ministrului Economiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociațiile de fermieri din Republica Moldova sunt vădit indignate de atitudinea și „reacția bolnăvicioasă” a vicepremierului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, față de agricultori și agricultură, în general, și cer demisia acestuia.

Vicedirectorul Federației Naționale a Agricultorilor „AGROinform”, Iurie Hurmuzachi, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că fermierii sunt nevoiți să vină cu o reacție la declarațiile ministrului Economiei, care și-a exprimat îndoieli în legătură cu faptul că „participanții la protestele de săptămâna trecută din Piața Marii Adunări Naționale ar fi fost agricultori”.

„Noi, reprezentanții fermierilor, am fost în piață alături de alți agricultori și putem cu certitudine răspunde la trei întrebări: cine au fost în piață la proteste, care a fost caracterul acțiunii de protest și dacă s-a făcut sau nu partizanat politic”, a spus Hurmuzachi.

‹ adv ›

Directorul executiv al Fedrației Naționale a Fermierilor, Valeriu Mîrzenco, a calificat punctul de vedere al ministrului Economiei ca unul ieftin, prin care s-a încercat ca opinia publică să fie dusă în eroare.

„Am fost martori la o reacție bolnăvicioasă din partea ministrului Economiei, care a tratat neobiectiv această acțiune de protest a agricultorilor, declarând că agricultorii adevărați nu sunt în piață, dar în câmp. A fost o apreciere șmecheroasă și foarte ieftină pe care o utilizează și alți politicieni care nu sunt deranjați de situația gravă în care se află sectorul agricol”, a spus el.

Potrivit lui Mîrzenco, la proteste au ieșit fermierii din teritoriu, care nu mai pot tolera umilința la care sunt supuși din partea autorităților.

‹ adv ›

„Este adevărat că în plin sezon al lucrărilor agricole este foarte greu să mobilizezi fermierii pentru ca aceștia să participe la proteste. Mai mult, mulți dintre ei, însărăciți de politicile proaste din ultimii ani, nu au bani pentru a se deplasa la Chișinău, iar noi nu suntem partide politice sponsorizate de oligarhi care să le putem asigura transportul și mâncarea. Mesajul nostru către ministru și alți politicieni este să nu creadă că șmecheriile lor vor fi înghițite de agricultori”, a spus Mîrzenco.

El a evidențiat caracterul apolitic al organizațiilor de fermieri, însă a precizat că acest lucru nu înseamnă că fermierii trebuie să tolereze atitudinea iresponsabilă din partea autorităților.

”Noi avem tot dreptul să dialogăm cu partidele politice, cu guvernările pentru a contribui la îmbunătățirea situației agricole din țară. Vom fi în continuare combativi pentru a soluționa problemele. Noi dorim să cultivăm cultura participării largi a fermierilor la elaborarea politicilor agrare”, a spus Mîrzenco.

‹ adv ›

El a anunțat că săptămână trecută, după reacția lui Valeriu Lazăr, asociațiile de fermieri au semnat o declarație pe care au prezentat-o președintelui Nicolae Timofti, prin care cer demisia ministrului Economiei.

Directorul executiv al Federației Naționale a Agricultorilor „AGROinform”, Aurelia Bondari, a menționat că este deja o tradiție ca atunci când producătorii agricoli vin cu anumite solicitări și abordează probleme importante pentru societate, guvernanții nu utilizează cele mai adecvate fraze și nu manifestă respect față de agricultori.

„Noi trebuie să ripostăm și să punem punct acestui comportament nedemn din partea politicienilor. Am ieșit la protest și ce am obținut: niciun oficial și niciun reprezentant al guvernului nu a ieșit în fața noastră. Mai mult, ministrul ne-a acuzat de partizanat politic. Dacă ministrul nu înțelege că agricultura este singura ramură productivă a economiei, atunci la ce trebuie să ne așteptăm în viitor? Unele țări acordă suport excesiv ramurii agriculturii, înțelegând importanța acesteia. Agricultura este esența poporului nostru și atunci când un politician acționează împotriva poporului eu nu cred că el are viitor”, a spus Bondari.

Reprezentantul Asociației „UniAgroProtect”, producătorul agricol, Nicolae Morari, a ținut să-i mulțumească ministrului Economiei pentru declarațiile sale în adresa agricultorilor, menționând că „prin această reacție ministrul și întreaga clasă politică au arătat de fapt cine sunt și ce reprezintă”.

„M-a mirat declarația lui Valeriu Lazăr că președintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, și președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, sunt vicepreședinți de partide și au ieșit în piață pentru a-și face rating politic. Dar fermierii care au fost la proteste au reprezentat tot spectrul politic din Republica Moldova, atât din opoziție, cât și de la guvernare. Oare de acest lucru nu se știe? Asta trebuia să-i pună în gardă. La proteste au venit fermieri care fac parte atât din partidele de la guvernare, cât și din opoziție, pentru că i-a ajuns cuțitul la os. Noi nu vrem proteste violente”, a spus Morari, precizând că „actuala guvernare va fi dur sancționată la alegeri pentru atitudinea pe care o manifestă față de agricultori”.

Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fala, a menționat că atunci când agricultorii abordează probleme din domeniu, autoritățile, în loc să soluționeze problemele acestora, îi acuză de partizanat politic.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›