‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociațiile de turism cer crearea unei instituții de specialitate în acest domeniu

Asociațiile de turism cer crearea unei instituții de specialitate în acest domeniu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Reprezentanții mai multor asociații de turism pledează pentru crearea unui organ al administrației publice centrale de specialitate în domeniul turismului – Oficiul Național de Turism.

Potrivit lor, industria turistică nu trebuie privită ca o simplă ramură în economia țării, care trebuie „purtată” de la o instituție publică la alta. Ea trebuie să se regăsească într-un organ al administrației publice centrale de specialitate care să asigure transpunerea în viață a politicilor de stat în turism.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, a declarat că în prezent turismul reprezintă o forță economică cu potențial mare de ascensiune, a cărui dezvoltare poate aduce cu sine numeroase efecte pozitive. 

„Fiind un sector de prestare a serviciilor, turismul contribuie la dezvoltarea economiei prin acumularea de capital în cadrul a 12 tipuri de activități specifice ramurii, atrăgând în activitatea sa 20 de ramuri conexe cu circa 140 de servicii aferente sectorului turistic: cazare, alimentație publică, transport, comerț, agrement, servicii medicale, meșteșugărit etc.”, a notat Sergiu Manea.

‹ adv ›

Spre regret, reprezentanții sectorului asociativ au constatat că se propune crearea unei structuri care să intercaleze turismul cu industria creativă. Poate și este o opțiune bună, dar totuși turismul trebuie să se dezvolte în cadrul unei entități separate, după modelul țărilor care au înregistrat progrese esențiale în acest domeniu. 

„Dar pentru a obține rezultate în acest domeniu, interesele actorilor pieței turistice trebuie să coincidă cu interesele statului. Însă, poziția unor instituții ale statului sunt rezervate privind crearea unei structuri centrale de specialitate în domeniul turismului. Considerăm oportun ca Ministerul Culturii, ca organ al administrației publice centrale de specialitate responsabil de elaborarea politicii de stat în domeniul turismului, să se implice mai activ în crearea Oficiului Național de Turism, care se va ocupa de implementarea politicilor de stat în domeniul turismului”, a menționat Sergiu Manea.

Sectorul asociativ din domeniu consideră că este necesar să fie modificată și completată actuala Lege cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, precum și să fie elaborată Strategia de dezvoltare a turismului care să reprezinte documentul de politici de bază menit să direcționeze activitatea turistică spre obținerea unor rezultate plauzibile din punct de vedere economic și social.

Nicolae Platon, Președintele Centrului de Informare și Promovare a Turismului, a declarat că ramura turismului este o oportunitate pentru țară de a crea valoare adăugată a ceea ce constituie încasările la bugetul public național. 

‹ adv ›

Potrivit lui, este nevoie ca în perioada următoare să se lucreze la noua Strategiei de dezvoltare a turismului, pentru că documentul bază aprobat în 2014 a expirat deja de doi ani. Și legislația cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice este depășită, fiind aprobată în 2006. 

„Din aceste considerente nu putem să vorbim despre o impulsionare a activității turistice atâta timp cât nu avem o strategie, nu avem o lege, care să ghideze ramura pentru dezvoltare”, a spus Nicolae Platon.

Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului a menționat că sectorul își dorește să fie administrat de către o structură dedicată domeniului turistic – Oficiul Național de Turism, care să fie subordonat Guvernului.

„Și acest oficiu să încadreze în componența sa o structură colectivă care să poată să consulte și să fie reprezentativă din partea sectorului turistic și la care să participe asociațiile de turism din Moldova”.

De asemenea, este nevoie de ajustarea legislației pentru a facilita și a eficientiza activitatea agenților economici din turism, dar și pentru a avea o siguranță mai mare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›