Dăunătorii au invadat livezile din ţară. Molia orientală atacă pomii fructiferi, dar şi rapiţa. Potrivit specialiştilor, din cauza temperaturilor ridicate, fluturii s-au înmulţit rapid, iar numărul acestora s-a dublat faţă de anul trecut, scrie Canal2.
Reprezentații Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă pomicultorii să trateze pomii la timp cu insecticide omologate.
Sergiu Rămăşescu este doctor în ştiinţe agricole şi oferă consultanţă pomicultorilor în domeniul dezvoltării livezilor.
„Avem capcane instalate pe tot teritoriul Moldovei de la nord de la Bălţi, Drochia, Donduşeni până la Ştefan-Vodă şi toate atestă la molie orientală zbor foarte intens. La Anenii Noi, în ultimele 24 de ore, într-o capcană s-au prins 110 indivizi de fluturi, asta e foarte mult”, a spus doctorul în ştiinţe agricole, Sergiu Rămăşescu.
Agronomul susţine că în acest an numărul dăunătorilor s-a dublat faţă de anul trecut. De vină ar fi încălzirea bruscă din ultimile zile, care s-a dovedit a fi favorabilă pentru dezvoltarea dăunătorilor la toţi pomii fructiferi.
Reprezentanţii ANSA anunţă că, ţinta dăunătorilor nu sunt doar pomii fructiferi, dar şi culturile agricole în floare.
„Mulţi agenţi economici semnalizează zborul fluturilor în special la câmpurile de rapiţă, deoarece rapiţa este în floare deja”, a declarat inspectorul principal Direcţia protecţia plantelor ANSA, Eugenia Tulgara.
Potrivit responsabililor de la ANSA, cele mai afectate raioane sunt cele din nordul ţării. Fluturii adulţi se hrănesc cu nectarul acestor florilor, iar la începutul lunii iunie depun larve, ce pot afecta peste 300 de tipuri de culturi agricole. Omizile acestor dăunători atacă, în special, mazărea, soia sau fasolea.
Comentarii