Productivitatea culturilor de grâu este determinată de o serie de elemente, dintre care, numărul boabelor în spic şi greutatea a 1000 de boabe (MMB), constituie două dintre cele mai importante elemente de producţie. Bineînţeles, numărul de boabe în spic se află în strânsă corelaţie cu numărul de spiculeţe din spic şi cu numărul de flori fertile din spiculeţe.
Numărul de spiculeţe din spic, este determinat genetic, fiind totodată influenţat de factorii de mediu şi de nivelul de aprovizionare cu elemente nutritive a plantelor, încă de la începutul perioadei de vegetaţie a grâului. Deficitul de azot, sau de orice alt element nutritiv, manifestat in perioada imediat următoare răsăririi şi la scurt timp după începutul înfrăţirii, induce o scădere a numărului de spiculeţe din spic. Acelaşi lucru, dar cu o intensitate ceva mai redusă, se poate spune şi despre deficitul de nutrienţi manifestat la începutul formării paiului.
Parcurgerea fazei de formare a paiului este caracterizată de procese fiziologice deosebit de complexe, întrucât în această fenofază are loc diferenţierea organelor de reproducere.
Până la înspicare, plantele de grâu acumulează 75% din totalul biomasei, dintre care în intervalul 20 aprilie – 30 mai, 65%. De aici se desprinde concluzia că în doar 40 de zile înainte de înspicare, grâul are cel mai intens ritm de creştere. Cantitatea de nutrienţi solicitată de plante, în această perioadă, este foarte ridicată.
Pentru realizarea unei producţii maxime la cultura de grâu, o importanţă deosebită o are ultima frunză, denumită şi frunză stindard. Această frunză, prin suprafaţa de asimilaţie, influenţează numărul de boabe din spic şi greutatea acestora.
În faza de burduf a grâului, are loc formarea elementelor de reproducere (micro şi macrospogeneza), microgametogeneza, creşterea componentelor florale, a paleelor şi alungirea segmentelor de rahis. Odată cu apariţia spicului, are loc macrogametogeneza şi definitivarea proceselor de formare a tuturor organelor înflorescenţei şi florilor, iar la înflorire se produce fecundarea şi formarea zigoţilor.
Obţinerea unui număr mare de boabe în spic mai este condiţionată şi de contextul climatic şi de nivelul nutriţiei minerale din timpul înfloritului şi fecundării.
Din expunerea anterioară de procese fiziologice caracteristice anumitor fenofaze şi din prezentarea unor particularităţi nutriţionale ale plantelor de grâu de toamnă, rezultă necesitatea aplicării unor tehnologii agrochimice de vârf, care să asigure exprimarea maximă a potenţialului productiv al culturilor de grâu. În acest sens, Aectra consideră că aplicarea unui stimulator de bioprocese, în intervalul cuprins între frunza standard şi înspicare, asigură exprimarea maximă a potenţialului productiv al soiurilor de grâu.
Aectra propune aplicarea unui tratament cu ATONIK, în doza de 0,6 L/ha, în intervalul cuprins între frunza stindard şi înspicare, singur sau asociat cu un corector de carenţe, cu aplicare foliară, ca de exemplu, Nutri Cig 20.20.20 sau Ferti Cig Universal 19.19.19, în doză de 2,5 kg/ha. Asocierea celor două produse într-un singur tratament, potenţează efectul de nutriţie şi biostimulare a plantelor de grâu.
ATONIK are în compoziţia sa 3 fenoli, ortonitrofenolat de sodiu 0,2%, paranitrofenolat de sodiu 0,3%, 5 – nitroguaiacolat de sodiu 0,1% şi mai multe mecanisme de acţiune, la nivel biochimic, la nivel genetic, la nivel celular şi asupra creşterii şi dezvoltării plantelor.
ATONIK are cel mai mare procent de stimulare a activităţii nitrat-reductazei, o enzimă foarte importantă pentru accesibilitatea/utilizarea azotului de către plante, în comparatie cu alţi compuşi fenolici, prezenţi în alte produse comerciale din aceeaşi categorie agrochimică (acidul cafeic, ß-naftolul, acidul salicilic, etc.), comercializaţi înafara României. Nitrat-reductaza catalizează reducerea nitraţilor la nitriţi, această reacţie chimică fiind deosebit de importantă pentru producerea de proteine în plante.
După aplicarea produsului, substanțele active ale acestuia pătrund imediat și foarte ușor în celulele plantelor, fiind rapid metabolizate în compuși care apar în mod natural în plante și care îndeplinesc funcții similare.
Compușii activi din ATONIK se găsesc în mod natural în plante, aceștia stimulând creșterea prin modificarea activității enzimelor specifice antioxidante, cum ar fi superoxid dismutaza (SOD), catalaza (CAT) si peroxidaza (POX). Aceste enzime cu rol antioxidant sunt implicate în absorbția speciilor de oxigen reactiv (ROS), cum ar fi peroxidul de hidrogen (apa oxigenată, H2O2), hidroxilul (-OH) si oxigenul (O2).
Speciile de oxigen reactiv (ROS) sunt capabile să atace polizaharidele, proteinele și acizii nucleici din plante. Dacă în țesuturile vegetale se produce o cantitate mai mare de ROS, decât cea metabolizată, în plante va apărea un stres oxidativ. Acesta este argumentul pentru care capacitatea de a ameliora sau de a reduce impactul ROS asupra fiziologiei plantei și implicit asupra randamentului final al culturii, este un obiectiv dezirabil pentru specialiștii din producția vegetală.
Studiile de referință arată că primele modificări care apar după 24 de ore de la aplicare, constau în inducerea de schimbări considerabile în expresia unor gene implicate în creșterea și dezvoltarea plantelor, atât vegetativă cât și generativă, fotosinteza, sinteza de hormoni vegetali, și răspunsul de apărare a plantelor împotriva diferiților factori de stres, făcându-le mai active.
Numeroase studii de referință arată că tratamentul biostimulator cu ATONIK influențează majoritatea proceselor vitale din plantă, la nivelul celular, după cum urmează:
aparatul de fotosinteză:
- creșterea suprafeței de asimilație, la frunzele superioare;
- creșterea conținutului total de clorofilă;
- creșterea intensității procesului de fotosinteză;
îmbunătățirea gestionării apei:
- scăderea rezistenței stomatelor, ceea ce favorizează adsorbția foliară și schimburile de gaze și apă.
- creșterea intensității transpirației;
- creșterea cantității de apă absorbită de către rădăcini;
conținutul chimic al plantei:
- creșterea conținutului de hormoni vegetali, lignină, proteine, carbohidrați și elemente minerale.
îmbunătățirea integrității membranelor celulare:
- creșterea activității enzimatice;
- amplificarea mișcării citoplasmei în celulă (streaming citoplasmatic), ceea ce influențează pozitiv transportul substantelor nutritive si al enzimelor în interiorul celulei.
influenţează pozitiv creşterea generativă a plantelor (numărul de flori, fructe, creșterea tubului polinic) şi creşterea acumulării de biomasă.
NOTĂ: În Republica Moldova, produsele companiei Aectra sunt disponibile prin intermediul distribuitorului său agreat, compania BIOPROTECT SRL. Pentru alte detalii, contactati Reprezentantul Aectra – Dorin Panfili, tel.: 0 611 326 96, e-mail – [email protected].
Mai multe informații despre biostimulatorul Atonik, culturile la care se aplică, dozele și alte informații despre acest produs, găsiți pe site-ul aectra.ro.