Prețurile carburanților vânduți în Republica Moldova sunt cele mai mici din regiune, dacă le comparăm cu cele din Ucraina și România. Astfel, un litru de motorină cu TVA costă la benzinăriile din republică 17,02 lei, iar în Ucraina prețul este cu aproape 3 lei mai mare – 19,95 de lei per litru. La rândul lor, șoferii din România sunt nevoiți să scoată din buzunare 24,08 lei pentru un litru de motorină, se arată într-un articol publicat de Ziarul Național.
Analiza prețurilor medii de la benzinăriile din cele trei state arată că scumpirea carburanților din țara noastră a fost, la fel, mai mică. În cazul motorinei, este vorba de 42 de bani la un litru, în timp ce în România este vorba despre 58 de bani, iar în Ucraina – 1,24 de lei la un litru.
Prețurile la carburanții comercializați în Moldova au rămas neschimbate timp de 7 luni, din iulie 2018 și până în februarie curent, când un litru de motorină cu tot cu TVA costa 16,89 de lei.
În aceeași perioadă, în țările vecine carburanții au avut o dinamică diferită, dar în cele din urmă prețurile au crescut ușor. De exemplu, în martie și în aprilie, motorina vândută în Moldova s-a ieftinit până la 16,75 de lei. Prețul a ajuns chiar și 16,6 lei pentru un litru. În țările vecine tendința a fost inversă.
Pentru comparație, în România, un litru de motorină costa în martie echivalentul a 22,19 lei moldovenești și 23,5 lei în aprilie. În Ucraina, șoferii plăteau la începutul primăverii 18,12 lei, iar în aprilie – 18,71 lei pentru un litru de motorină, arată datele instituțiilor responsabile de domeniu din statele vecine.
Prețurile la benzină și motorină au fost majorate semnificativ, începând cu 15 mai curent, până la 17,75 de lei pentru un litru de motorină și până la peste 20 de lei pentru benzină. Scumpirea produselor petroliere, operată simultan de către mai multe companii, a determinat Consiliul Concurenței să facă verificări.
În context, principalii importatori de produse petroliere din țară spun că majorarea prețurilor la benzină și motorină în a fost determinată de creșterile recente ale tarifelor la benzină și motorină pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale, care au influențat prețul la pompă.
Mai mult, importatorii de produse petroliere amenință că, în cazul în care instituțiile statului vor încerca să-i oblige să lucreze în pierdere aceștia vor declanșa acțiunile legale prin care să-și apere drepturile.
„Facem apel și la instituțiile statului să manifeste responsabilitate și să nu permită declanșarea unei crize pe piața livrării de produse petroliere”, se arată în comunicat.
Comentarii