‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 13 octombrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAntreprenor: Mulți fermieri vor rămâne fără subvenții pentru investițiile făcute, din cauza noilor modificări...

Antreprenor: Mulți fermieri vor rămâne fără subvenții pentru investițiile făcute, din cauza noilor modificări ale Regulamentului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Noile modificări ale Hotărârii Nr. 491 din 12-07-2023 cu privire la subvenționarea investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural ar putea lăsa mai mulți fermieri fără subvenții pentru investițiile deja făcute, în cazul aprobării acestora.

Acest lucru se întâmplă din cauza modificării pct. 11, potrivit căreia „Nu este eligibil fermierul mijlociu și fermierul mare care în ultimii cinci ani anteriori anului de depunere a cererii de subvenționare au beneficiat de subvenții pentru același domeniu de intervenție”.

Am discutat cu Dorin Nedelciuc, Zgura-Agro SRL, agricultor din raionul Drochia, despre impactul acestor modificări asupra activității.

‹ adv ›

Pornind de la o scurtă prezentare, menționăm că întreprinderea a asigurat crearea a 80 de locuri de muncă în zonă, lucrând 1300 de hectare de teren, dintre care 60 de hectare livezi, iar pe 100 de hectare este asigurată irigarea culturilor. Cifra de afaceri este de 30 de milioane de lei, cu impozite anuale achitate, în medie, de 2 milioane de lei.

„Înțelegem că sunt necesare modificări ale Regulamentului de subvenționare, mai ales în contextul pregătirii Moldovei pentru aderare la UE. Susținem această inițiativă, însă unele modificări nu au la bază argumente care ar facilita acest lucru și afectează toată ramura agricolă.

Dacă va fi aprobat pct. 11, atunci avem cu toții o problemă foarte mare, cu impact major nu doar asupra sectorului agricol, ci și dezvoltării zonelor rurale. Personal, nu aș fi inițiat multe proiecte investiționale, fără existența componentei de subvenționare. Așadar, nu știu dacă e legal să introduci acum acest punct, când investițiile deja au fost făcute cu ideea că o parte din costuri vor fi compensate din contul subvenției. Vom avea efecte retroactive asupra investițiilor inițiate anterior și finalizate în anul curent”, specifică Dorin Nedelciuc.

Compania a realizat investiții importante creîndu-și infrastructura necesară și implementând tehnologii ce i-ar permite reducerea riscurilor. Unele proiecte realizate recent, inclusiv accesarea de credite, a fost realizată ținând cont de subvențiile ce urmează a fi obținute. În aceeași situație se află mai mulți fermieri.

Noile principii de clasificare a fermierilor drept mici, mijlocii și mari, la fel afectează investițiile acestora, deoarece clasificarea inițială presupunea accesul mai multor fermieri la subvenții.

„Investești, creezi locuri de muncă având un anumit plan de recuperare a costurilor, iar înainte de a depune dosarul pentru subvenționare, afli că dacă ai peste 50 de angajați, conform noilor reguli, ești considerat deja fermier mijlociu. Așadar, peste noapte nu mai ești eligibil pentru subvenționare. Dacă acest lucru ar fi fost anunțat din timp, multe investiții nu ar fi fost făcute.

‹ adv ›

În acest context, schimbările imediate oferă nesiguranță în investițiile pe termen lung, iar efecte ar putea fi inclusiv asupra atragerii potențialilor investitori interesați de proiecte în sectorul agroalimentar.

Discutând cu mai mulți fermieri, aceștia ne-au menționat că, ținând cont de insuficiența fondurilor necesare, ar putea fi realizată o apreciere a impactului proiectelor investiționale și continuată susținerea antreprenorilor ale căror proiecte au asigurat dezvoltarea zonelor rurale, crearea locurilor de muncă în zonă.

La moment, o bună parte din locurile de muncă din mediul rural sunt create de antreprenorii din sectorul agroalimentar.

‹ adv ›

Conform rezultatelor cercetării Ancheta forței de muncă (AFM)2, în trimestrul I 2024, forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) în Republica Moldova a constituit 896,5 mii de persoane, fiind în descreștere cu 2,1% față de trimestrul I 2023.

Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice, rezultă că 17,1% au activat în sectorul agricol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›