UCIP IFAD a fost partenerul primei ediții a concursului național al planurilor de afaceri cu genericul „Competitivitatea și inovațiile la dezvoltarea afacerilor pentru tineri”, organizat de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), destinat studenților și masteranzilor din diferite instituții de învățământ.
Scopul concursului a fost dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților, masteranzilor, promovarea și consolidarea culturii antreprenoriale, care să accelereze inițierea afacerilor și gestionarea operațională în baza planurilor de afaceri.
În cuvântul de deschidere, Rafael Ciloci, decanul Facultății Inginerie Economică și Business, UTM, a menționat că concursul urmează să scoată în evidență cei mai talentați viitori oameni de afaceri, ce vor pune umărul la dezvoltarea țării noastre.
La rândul său, Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD, a amintit că în agricultură, dacă dorești să ai rezultate, trebuie să dispui de un material genetic foarte bun, or acest concurs își propune să descopere și să evidențieze cei mai buni studenți, care vor deveni și cei mai buni oameni de afaceri.
Rodica Crudu, director adjunct ODA, a anunțat că, instituția pe care o reprezintă are drept scop promovarea culturii antreprenoriale și susținerea antreprenorilor în dezvoltarea afacerilor.
Andrei Zbancă, expert în agrobusiness, a spus că prin organizarea acestui concurs s-a propus promovarea tinerilor talentați, crearea spiritului de antreprenoriat, formarea deprinderilor necesare pentru lansarea afacerilor și sporirea capacităților pentru dezvoltarea unei afaceri, încurajarea tinerilor ce doresc să gestioneze afaceri frumoase acasă.
Maxim Certan, student anul II, UTM, susține că orice afacere începe de la o anumită idee sau vis.
Dimitria Cibotaru și Maria Cușnir, studente la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au explicat că ideea de afaceri le-a venit din nevoia personală de a procura și consuma alimentele sănătoase, dar și din pasiunea pentru agricultură. Maria povestește că de mică, îi plăcea mult agricultura și asta a motivat-o să se gândească la dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu.
Planul de afaceri prezentat la Chișinău a fost apreciat cu locul II la olimpiada națională a economicilor în formare din România, au mai spus studentele.
Dimitria a evidențiat că vor merge până la final, iar planul de afacere va deveni realitate.
Studentele spun că inițial a fost ideea, care ulterior s-a transformat în vis, iar acum deja este un scop, unul care va fi realizat, iar pentru aceasta valorifică toate oportunitățile existente.
Participanții la concurs au fost evaluați și au primit diplome și premii bănești, iar la baza evaluării planurilor de afacere ale studenților au stat 6 grupe de criterii de evaluare:
Valabilitatea și sustenabilitatea afacerii
Metodologia de elaborare – implementare a ideii
Analiza pieței și planul de marketing
Buget și planul financiar clar
Impactul proiectului investițional afacerii
Managementul administrării afacerii.
Astfel, locul I și premiul de 5 mii lei a fost câștigată de ideea de afaceri „Colectarea, Selectiva și Valorificarea Deșeurilor – EcoLogic MD” elaborată de
Astfel, locul I și premiul de 5 mii lei a fost câștigată de ideea de afaceri „Colectarea, Selectiva și Valorificarea Deșeurilor – EcoLogic MD” elaborată de Anatolie Berco, FCIM, Universitatea Tehnică a Moldovei.
Comentarii