‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 11 septembrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrețul terenurilor agricole în Moldova în 2024

Prețul terenurilor agricole în Moldova în 2024

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul agricol din țara noastră se confruntă cu o serie de probleme, care pun la încercare fermierii ce investesc și dezvoltă afaceri. Un element absolut necesar, atunci când vine vorba despre afaceri agricole, este pământul. Vezi prețul terenurilor agricole în 2024.

Prețul terenurilor agricole în Moldova – cum au evoluat

Deși, în Republica Moldova avem cel mai bogat sol, susțin experții, prețul, comparativ cu țările vecine, este de câteva ori mai mic. 

În urma sondajului realizat de Agrobiznes în rândul fermierilor, prețul solicitat pentru un teren agricol se stabilește în funcție de mai multe criterii.

‹ adv ›

Cererea scăzută pentru terenurile agricole din țara noastră se explică prin profitul scăzut din activităţile agricole, inputurile mai scumpe decât în țările vecine cum ar fi Ucraina, precum şi condiţiile de creditare complicate și lipsa subvențiilor și altor tipuri de suport oferite fermierilor cum ar fi, de exemplu, în România, pentru cei care vor să dezvolte o afacere în agricultură. 

De menționat că, nivelul preţului terenurilor agricole pe zone nu întotdeauna depinde doar de fertilitatea solului, ci şi infrastructură, evoluţia economiei Republicii Moldova.

Prețurile pot varia de cele indicate mai jos în funcție de localitate și condiții, inclusiv factori de influență fiind cei amintiți mai sus.

‹ adv ›

Prețul terenurilor agricole în diferite raioane ale Moldovei

pretul terenurilor agricole in moldova in 2024

Astfel, în raionul Cimișlia, în funcție de localitate, prețul unui hectar de teren agricol variază de la 50-60 de mii de lei. Doar în cazuri excepționale, spun fermierii, acesta poate fi de 70-100 de mii de lei.

Chiar și așa, mari tranzacții nu se fac și nici terenuri nu prea sunt de vânzare, pentru că cu toții își doresc prețuri și recolte mari. 

În raionul Fălești, agricultorii spun că pentru 1.2 ha se solicită un preț ce se încadrează în 50-100 de mii de lei.

‹ adv ›

La fel este și în raionul Dubăsari, unde o cotă de teren agricol, care are de la 95 de ari până la 1 ha, poate să coste între 60-80 de mii de lei. Pe terenurile unde pot fi crescute legume un ar are prețul de 2000-3000 de lei și depinde de bonitatea solului. 

O situație diferită se atestă, totuși, în raionul Leova, unde un ha ajunge la 50 de mii de lei, pe când în anul 2023, prețul era de 60-80 de mii de lei. 

La Ștefan Vodă, pentru un hectar de pământ agricol ar trebui să scoateți din buzunar de la 40-60 de mii de lei, dar chiar și așa nu prea sunt cumpărători.

pret teren agricol 2024

Fermieri: „Mai bine investești în altceva”.

Agricultorii susțin că în satul Popeasca mai sunt terenuri de vânzare, dar acestea trebuie defrișate, pregătite pentru a fi utilizate. Mai mult, aceștia cred că nu se merită să investești atât de mult în pământ arabil și mai cu seamă pentru că perioada de recuperare a investiției este foarte mare.

De la 75-100 de mii de lei costă un hectar și în raionul Cantemir, iar în raionul Cahul aproximativ 3 mii de euro (aproximativ 58 de mii de lei).

Diferă de la sat la sat și prețul unei cote de teren agricol din raionul Ocnița și se încadrează de la 60-80 de mii de lei. Suprafața unei cote variază de la 1.1 la 1.2 ha.

Sunt și sate unde se poate de cumpărat un ha cu prețul de 50 de mii de lei. Fermierii de aici au menționat că, prețul este în scădere deoarece puterea de cumpărare este mică.

Dacă să ne referim la raionul Ceadîr-Lunga, atunci o cotă cu suprafața de 2,5 ha are un preț de 8500 de euro (adică 164 de mii de lei), iar un ha costă 3400 de euro sau 66 de mii de lei. 

În Glodeni, prețul la fel depinde de locație, calitatea solului și variază de la 60-80 de mii de lei.

Fermierii de aici spun că cererea este în scădere, comparativ cu anii precedenți, situația financiară nu le permite să investească în procurarea terenurilor agricole:

„Primordială este achitarea impozitelor, salariilor și creditelor”

Alții susțin că, ar vinde unele suprafețe, dar mai așteaptă să crească prețurile. „Majoritatea dintre cei care ar vrea să vândă doresc prețuri de până la criză, de circa 5 mii de euro/ha”

Și la Dondușeni, prețul variază în dependență de mai mulți factori, dar pornește de la 40 de mii de lei și poate ajunge și până la 70 de mii de lei pentru un ha. 

Până la 60 de mii de lei costă un ha și în raionul Ialoveni, deși fermierii spun că dacă este un teren amplasat lângă o sursă de apă ce poate fi folosită pentru irigare, proprietarii cer și 100 000 de lei. 

„100 de mii de lei e exagerat de mult. Nu știu ce ar trebui să cultivi ca să se merite investiția. Până la urmă, toți vând scump, în final se răsfrânge tot asupra oamenilor. Mereu cine vinde vrea cât mai scump și cine cumpără cât mai ieftin. De fapt, avem o economie prost dezvoltată, nu este clar reglementată și fiecare adaugă cât dorește la profit”, mai spun agricultorii. 

Un preț mai mic are un ha de teren din raionul Rezina. Fermierii susțin că costul variază pornind de la 30-35 de mii de lei și cumpărători sunt, doar că:

„La moment se vând mai mult pământuri degradate, unde ani de zile nu s-a prelucrat și nu s-a  investit. Sunt mulți interesați să cumpere, pentru că se tot spune că pământul va fi scump”, ne-au comunicat fermierii. 

În raionul Briceni, satul Larga, un hectar ajunge să coste și 100 de mii de lei, dar sunt sate unde prețul pornește de la 60-65 de mii de lei. Deja al doilea an consecutiv se mențin aceste prețuri, au confirmat producătorii din această zonă.

Conform informațiilor publicate la începutul anului 2023, terenurile agricole ocupă aproximativ 70% din suprafața totală a Republicii Moldova.

Totodată, vă îndemnăm să vedeți în acest articol care au fost prețurile pentru terenul agricol în anul 2023 și Prețuri terenuri agricole în Moldova în 2022.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›