A devenit deja o tradiție ca fermierii autohtoni să importe majoritatea utilajelor necesare pentru dezvoltarea afacerilor. Aici, fie vorbim de industria de producere a vinurilor, a laptelui sau chiar pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltă în cazul activității horticole.
Pornind de la această idee, compania Unitech a decis să facă o investiție solidă – peste 600 de mii de euro pentru procurarea utilajelor și lansarea producerii echipamentelor necesare în industria agroalimentară.
„Sediul principal al companiei este în Moldova, însă avem și o filială în România pentru a realiza exportul în alte țări. Activitatea de bază era proiectarea tehnologică a cramelor vinicole, însă din cauza că nu aveam disponibile toate echipamentele planificate și, de multe ori, trebuia să importăm echipamentele necesare pentru realizarea proiectului, am decis să lansăm și producerea acestora. Până acum, eram nevoiți să achiziționăm majoritatea pieselor necesare de la furnizori, iar acest lucru era complicat. Din acest motiv, am decis să lansăm producerea industrială”, a menționat pentru Agrobiznes Constantin Roșca, administratorul Unitech.
Inițial, planificau să procure utilaje la mâna a doua, însă, efectuând calculele necesare, au înțeles că diferența de preț nu este atât de mare și ar fi mai bine să procure utilaje noi.
„Utilajele de mâna a doua nu erau cu mult mai ieftine. Plus, cheltuielile oricum erau mari și nu le-am fi putut face față fără creditare. Astfel, am ales utilajele noi. Cheltuielile totale pentru acestea au fost de 600 de mii de euro. Din surse proprii nu aveam cum să le procurăm, astfel am decis să contractăm un credit prin intermediul Proiectului Livada Moldovei”.
Majoritatea produselor sunt concepute de specialiștii companiei, iar acum, datorită investiției făcute, își vor putea realiza toate planurile. Mai ales că, datorită facilităților proiectului Livada Moldovei, compania a reușit să economisească circa 90 de mii de euro, bani pe care îi pot investi în dezvoltarea de mai departe a afacerii.
„Am beneficiat de un credit de 300 de mii de euro, am fost scutiți de taxele vamale, TVA, adică circa 30% sau, vorbind în bani, circa 90 de mii de euro am economisit. La etapa actuală, putem produce, practic, toate utilajele necesare în industria alimentară: rezervoare, chiar și de 250 de tone, elevatoare, utilaje pentru industria berii, laptelui, linii de sortare. Din ceea ce cunoaștem, utilajele necesare în horticultură, cum ar fi liniile de sortare, calibrare, nu se produc la noi, ci sunt importate de producători. Acum le vom putea produce noi, atât pentru producătorii autohtoni, cât și pentru cei de peste hotare”.
Piețele de desfacere sunt: România, Moldova, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina, dar au realizat deja câteva comenzi și pentru Italia și Franța.
„Calitatea utilajelor pe care le producem este echivalentă cu cea a utilajelor produse în UE. În curând, vom obține și certificarea pentru piața UE. Acest lucru este posibil, la fel, datorită investiției făcute, deoarece acum avem asigurat tot lanțul de producere. Ne orientăm atât spre piața locală, cât și țările UE, CSI.
Datorită faptului că vor fi produse local, utilajele ar putea fi cu circa 10-15% mai ieftine decât cheltuielile pe care le suportă producătorii autohtoni la importul acestora.
„Productivitatea s-a majorat minim de 3-4 ori, iar calitatea e net superioară. Producem echipamente din inox, de aceea nu putem vorbi de prețuri prea mici, ci cele care să justifice cheltuielile făcute. Evident, oricum ceea ce producem noi este mai ieftin decât cheltuielile pe care ești nevoit să le faci atunci când imporți, mai ales dacă luăm în calcul și cheltuielile de transport. Astfel, cred că vom pune la dispoziția producătorilor o alternativă cât se poate de bună”, a conchis Constantin Roșca.
Comentarii