joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAvertizare Agarista Agricola! Un dăunător atacă masiv livezile de prun în zona de sud...

Avertizare Agarista Agricola! Un dăunător atacă masiv livezile de prun în zona de sud a țării

Recomandate

În urma inspectării livezilor de prun din regiunea de sud a țării, a fost depistat atacul puternic al dăunătorilor ce nu sunt caracteristici pentru această specie – Molia vărgată a fructelor (Anarsia lineatella Z., Gelehiidae), care, de obicei, era întâlnită în livezile de piersic.

Potrivit experților, înmulțirea rapidă a Moliei vărgate este asociată cu majorarea suprafețelor livezilor de piersic neîngrijite din cauza neprofitabilității acestei culturi.

Descriere

Iernează larva-omida din a doua, a treia generație în crăpăturile scoarței tuplinei sau ramurilor. Omida părăsește locul de iernare în perioada fazei de dezmugurire și pătrunde în muguri, apoi în lăstarii verzi tineri, consumând miezul. Ca urmare, lăstarii se vestejesc și se usucă. Când se usucă lăstarii atacați, omida se mută către alții și, de asemenea, îi distruge. De-a lungul vieții, o omidă poate distruge 3-5 lăstari.

După o hrănire îndelungată, omizile adulte părăsesc lăstarii și, după ce au găsit un loc retras în crăpăturile scoarței trunchiului sau ramurilor, se transformă în pupă.

În prima decadă a lunii iunie, din crăpăturile scoarței iese o mică molie cu aripi înguste (a doua generație), cu anvergura aripilor de 11-14 mm. Aripile anterioare sunt de culoare gri închis, cu linii negre longitudinale întrerupte, aripile posterioare sunt cenușii, cu o franjură lungă argintie.

După fecundare, femela depune ouă pe lăstari și fructe. Din ou eclozează larvele mici, de culoare brun, cu inele albe pe corp și cap negru. Acestea pătrund în fructe, formând galerii din care se elimină clei (gumă) și, după ceva timp, în locurile pe unde a pătruns omida se dezvoltă putregaiul fructelor.

Metode de combatere

Pentru a combate eficient acest dăunător, este necesară, în primul rând, monitorizarea acestuia cu ajutorul capcanelor cu feromoni; dacă pragul economic de dăunare este atins (peste cinci molii pe zi), este necesar să se efectueze tratamente cu insecticide cum ar fi cele disponibile în cadrul Agarista Agricola: Michigan 20 WP, Triumph 250 EC, Pitch 150 S.C. precum și bioinsecticidul Bio Star 2.2%.

Agarista Agricola – o companie ce prezintă soluții inovatoare în agricultură, cu o experiență de peste 20 de ani pe piața locală. Pe lângă produse de uz fitosanitar și alte inputuri importante, specialiștii Agarista Agricola realizează diverse experiențe, testând eficiența diferitor metode de protecție a plantelor pentru a asigura fermierii cu informații utile și recomandări.

Agarista Agricola
Agarista Agricola
Agarista Agricola deserveşte peste 1000 de întreprinderi agricole din Republica Moldova, rezultatul perseverenţei şi muncii colective începând cu anul 1999.

Citește și ›

Advertoriale