‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAvortul la vaci – cauze frecvente și prevenire

Avortul la vaci – cauze frecvente și prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Avortul la vaci este încetarea precoce a procesului de sarcină, care apare ca urmare a diferitelor afecțiuni patologice ale corpului mamei, a condițiilor nefavorabile sau altor motive.

Diferența dintre avort și nașterea prematură este că, în primul caz, fătul moare întotdeauna. Nașterea unui vițel mort după durata normală a sarcinii nu este considerată un avort.

Un astfel de făt este considerat născut mort. Cauzele avortului la toate animalele de fermă sunt aceleași. Un avort spontan la o vacă nu diferă în această privință de un făt avortat la o capră, o oaie sau un porc.

‹ adv ›

De ce a avortat vaca?

Cauzele avortului la vaci variază de la hrănirea cu hrana greșită până la contactarea brucelozei, care este, de asemenea, periculoasă pentru oameni. Citiți mai multe despre Prevenirea brucelozei la animalele de fermă.

Toate tipurile de avorturi pot fi împărțite în 3 grupuri mari: infecțioase, ne-infecțioase și invazive.

După semnele clinice, avorturile pot fi:

‹ adv ›
  • depline;
  • incomplete;
  • ascunse;
  • obișnuite.

Avortul ascuns nu duce la avortul propriu-zis, iar proprietarul vacii de multe ori nici măcar nu bănuiește că acest lucru s-a întâmplat. Mai des se crede că vaca nu a rămas fecundă după însămânțarea precedentă și este necesar să se repete din nou însămânțarea.

Avorturile infecțioase

Printre avorturile infecțioase se numără și cele invazive, adică cauzate de paraziți. Cu toate că astfel de avorturi nu sunt infecțioase, deoarece schema de infecție cu paraziți este diferită.

Avorturile infecțioase sunt cauzate de:

‹ adv ›
  • bruceloză;
  • febra aftoasă;
  • listerioză;
  • pseudotuberculoză;
  • tularemie (nu întotdeauna);
  • pesta bovină;
  • rinotraheita infecțioasă bovină;
  • diareea virală bovină;
  • infecția respiratorie sincițială a bovinelor;
  • febra catarală infecțioasă a oilor (întâlnită și la bovine) sau „limba albastră”.

Bruceloza este una dintre cele mai frecvente cauze infecțioase ale avortului la vaci. În unele efective, avorturile spontane la 5-8 luni apar la 50% dintre vaci. De asemenea, bruceloza este una dintre principalele cauze ale avortului la juninci.

Având în vedere că această boală nu este tratată, într-o cireadă cu introducerea anuală a junincilor de înlocuire, avorturile spontane pot apărea câțiva ani la rând.

Avorturi invazive

Apar ca urmare a infectării vacii cu paraziți. La vaci, doar două tipuri de paraziți provoacă avorturiBabesia și TrichomonasBabesia este purtată de căpușe, iar vârful principal al babesiozei are loc vara.

Deoarece vacile fată de obicei în martie-aprilie, un avort spontan apare mai des ca urmare a infecției cu babesioză. Trichomonas are alte gazde și vectoriInfecția cu acești paraziți nu depinde de perioada anului. Purtătorii agentului cauzal al trichomonazei la bovine sunt taurii ce sunt folosiți pentru însămânțarea naturală.

Parazitul se transmite la vacă prin material seminal. Avortul din cauza trichomonazei are loc deseori în luna 1-3 de sarcină, aceste avorturi sunt ascunse. După aceea, vaca intră din nou în călduri și avortează din nou. Acest lucru dă proprietarului impresia că vaca este stearpă.

Avorturi necontagioase

Acest grup este împărțit în:

  • alimentar;
  • traumatic;
  • idiopatic.

Avortul poate apărea ca urmare a hrănirii furajelor suprasaturate cu îngrășăminte minerale. Vacile pot avorta și din cauza efortului excesiv sau a stresului. Avorturile pot apărea în urma intoxicației cu plante otrăvitoare sau prin utilizarea de estrogeni vegetali în rația bovinelor, și prin utilizarea medicamentelor uterine.

Avorturile alimentare pot apărea în urma hrănirii vacilor cu cartofi încolțiți sau putrezi, fân mucegăit, concentrate râncede, culturi de rădăcini congelate, siloz acru, barda cu semințe de muștar, fructe și plante de ricin (plantă foarte otrăvitoare), cânepă, rapiță.

Estrogenii din plante, care pot provoca avorturi, se găsesc în cantitate maximă în plante medicinale în momentul înfloririi. Din acest motiv, nu este de dorit să dați trifoi înflorit unei vaci gestante. De asemenea, vacile pot avorta din cauza lipsei de aminoacizi esențiali, vitamine, proteine complete și minerale din organism.

Datorită utilizării active a îngrășămintelor bogate cu azot, chiar și furajele tradiționale benigne pentru bovine au devenit periculoase precum este mazăre, trifoi, lucernă, secară, porumb, rădăcini, varză.

Când conținutul de nitrați este mai mare de 0,2-0,35% în substanța uscată a dietei, vacile gestante pot avorta.

Avorturi traumatice pot apărea în urma unei traume obținute în timpul bătăliilor printre vaci, a șocului termic pe timp de vară, transportării animalelor la distanțe lungi, situații stresante sau prea multă activitate fizică (atunci când sunt trecute de la o pășune la alta).

Dacă rănile sunt mici, consecințele lor pot să nu apară decât după câteva săptămâni, când proprietarul a uitat deja de incident. În acest caz, avortul va fi o surpriză completă și poate părea că vaca „a aruncat” vițelul fără motiv.

O situație stresantă poate apărea și „de la zero”. Ca urmare a exploziilor de petarde în noaptea de Revelion lângă hambar, multe vaci pot avorta de frică.

Dacă animalul a fătat un vițel viu înainte de termen, aceasta este fătare prematură. Chiar dacă vițelul a murit la câteva minute după fătare. La fătarea unui făt deja mort și dezvoltat incomplet, acesta este un avort.

Avorturi idiopatice

Avorturi similare pot apărea în timpul dezvoltării:

  • anomalii la făt;
  • patologii ale membranelor fetale;
  • hidropizie a fătului sau a membranelor fetale.

Avortul idiopatic este posibil chiar dacă genotipurile taurului și vacii sunt incompatibile. În acest caz, sunt posibile 4 moduri de dezvoltare a gestației:

  • avort latent într-un stadiu incipient;
  • avort spontan din cauza patologiei într-o etapă ulterioară;
  • moarte fetală urmată de mumificare sau macerare fără avort spontan;
  • nașterea unui vițel viu cu deformare.

În acest din urmă caz, vițelul de obicei nu trăiește mult, chiar dacă proprietarul încearcă să-l salveze.

Avorturi ascunse

Descrise și ca mortalitate embrionară, pot fi cauzate de boli infecțioase, traume sau incompatibilități genetice. Însă diferă de ceea ce se numește în mod obișnuit avort prin absența semnelor specifice unui avort, caracterizat prin moartea embrionilor într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Vaca arată perfect sănătoasă. Un semn evident sunt doar căldurile repetate la 28-54 de zile după însămânțare.

Important! Căldurile la vacă în cazul unui avort ascuns poate avea loc după a 54-a zi. Mortalitatea embrionară la vaci ajunge la 30-40%. La junincile tinere, avorturile latente apar mai rar.

Principalele cauze ale morții embrionare sunt:

  • fecundare anormală cauzată de incompatibilitatea gameților în timpul consangvinizării;
  • însămânțare prematură;
  • substanțe chimice;
  • avitaminoza E;
  • procese imunologice;
  • inferioritatea funcției corpului galben al ovarului;
  • incompatibilitatea grupelor de sânge;
  • prezența cocilor în uter (infecții uterine).

Avort fără expulzarea avortonului

La un anumit stadiu, embrionul nu se mai poate reabsorbi de la sine, dar nici expulzarea avortonului nu are loc întotdeauna. Embrionul mort poate rămâne în uter, iar apoi sunt posibile două scenarii: macerarea și mumificarea.

  • Macerarea este numele dat lichefierii țesuturilor moi ale unui embrion mort sub acțiunea microbilor de fermentație. Există macerare în mijlocul sarcinii. Înmuierea țesuturilor este însoțită de inflamarea endometrului uterului.
  • Oasele „eliberate” se mișcă și pun presiune pe colul uterin. Sub presiune, gâtul se deschide parțial, iar oasele ies împreună cu țesuturile lichide descompuse. Culoarea mucusului care iese este gri-maro, mirosul este ascuțit și acru.

În timpul macerării, vaca prezintă semne de intoxicație, pierderea poftei de mâncare și depresie. În timpul mișcărilor intestinale, din vagin este eliberat un lichid spumos și apoi o masă mucoasă cu bucăți de oase.

O vacă va fi infertilă atâta timp cât are rămășițele fătului în uter. Fecundarea este posibilă numai după curățarea uterului și restabilirea funcțiilor endometrului.

  • Mumificarea apare atunci când fătul moare în mijlocul sarcinii. Dar, în acest caz, nu există bacterii de fermentație în uter, dar există o contractilitate redusă a miometrului și un gât închis. Mumificarea apare ca urmare a încălcării conexiunii reflexe dintre sistemul nervos central și aparatul neuro-reflex al uterului.

Dacă există o mumie în uter, vaca nu poate fi fertilă din nou. Corpul galben este într-o stare de persistență. Activitatea hormonală este redusă.

Simptomatologic sunt descrise următoarele semne:

  • infertilitate prelungită;
  • reducerea producției de lapte;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • consum redus de apă.

O examinare rectală relevă absența lichidului în cornul uterin gestant și un diametru mărit al arterelor uterine medii fără „semne de viață”.

Tratamentul se efectuează prin îndepărtarea mumiei. Deoarece în procesul de mumificare și prezența ulterioară a fătului în uter, în endometru apar procese distrofice și inflamatorii, abilitățile de reproducere nu sunt întotdeauna restaurate.

Ce să faci dacă o vacă a avortat?

Acțiunile fermierului în cazul unui avort depind de situație. Instrucțiunile veterinare prevăd eliminarea cadavrelor necontagioase în crematorii speciale. Dar mai întâi trebuie să vă asigurați că avortul nu a avut loc cu adevărat ca urmare a unei boli infecțioase.

Avortonul, împreună cu placenta, se pune într-o pungă de plastic până la sosirea medicului veterinar. Locul unde a avut loc avortul spontan este curățat și dezinfectat temeinic. Uterul vacii, dacă este posibil, este curățat de resturile placentei.

Pentru a preveni inflamarea uterului, o vacă este tratată cu un curs de antibiotice din grupul penicilinei. Doza, frecvența injecțiilor și durata tratamenului depind de tipul de antibiotic utilizat.

Metode de terapie a avortului la bovine

Este posibil să utilizați antibiotice doar pentru a preveni inflamația și a preveni avorturile înainte ca acestea să apară.

Singura opțiune când există șansa de a preveni un avort sunt contracțiile premature. Dacă vaca sănătoasă manifestă contracții uterine înainte de timp, dar colul uterin nu s-a deschis încă complet, avortul poate fi prevenit.

Semnele contracțiilor premature sunt aceleași ca și la fătare:

  • vaca se uită înapoi la burtă;
  • trecerea de pe un picior pe altul;
  • este speriată;
  • deseori se culcă și se ridică.

Consecințe posibile

Consecințele nu depind de obicei de un avort. Dacă a existat un avort „natural” al unui embrion neviabil din cauza unor probleme genetice și nu există nicio inflamație, atunci este obligatoriu de a folosi material seminal pentru însămânțare de la un alt taur.

Dacă avortul se datorează problemelor de sănătate și patologiei gestației, atunci rezultatul poate fi infertilitate pe tot parcursul vieții. Dar mai des este necesar să se trateze vaca înainte de a încerca să fie însămânțată din nou.

Acțiuni de prevenire

Măsurile depind de tipul de avort. Când este cauza alimentară, pentru prevenirea intoxicației cu nitrați, soluțiile de glucoză și acid ascorbic sunt utilizate intravenos. Același lucru se face și în tratamentul acestui tip de avort.

Pentru a evita avorturile traumatice, este necesar să se creeze condiții confortabile pentru vaci. Podelele trebuie să fie antiderapante, astfel încât animalul să nu cadă. Din cireadă este necesar să se excludă bovinele agresive care pot afecta organele interne ale altor vaci.

Prevenirea avorturilor idiopatice – selectarea corectă a cuplului parental. Acest lucru este posibil numai cu animalele pursânge, a căror origine este cunoscută. În orice alt caz, doar calea empirică este posibilă.

În cazul avorturilor infecțioase, se efectuează tratamentul și prevenirea bolilor, și nu avorturile în sine. În cazul avorturilor în masă în turmă, se efectuează o examinare și se elimină cauza. După aceea, se monitorizează respectarea normelor sanitare de hrănire și menținere a vacilor și junincilor gestante.

În cazul morții embrionare, sunt posibile doar măsuri preventive:

  • respectarea cerințelor sanitare pentru însămânțare;
  • însămânțarea unei vaci la sfârșitul căldurii;
  • injectare cu soluție de progesteron 1%;
  • dezinfecția uterului cu soluție de Lugol la 12 ore de la însămânțare;
  • îmbogățirea rației cu vitamine și minerale.

În practică, puțini oameni efectuează măsuri preventive în gospodăriile private.

V-ar putea plăcea și articolul Îngrijirea vacilor după fătare pentru recuperare rapidă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›