‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBelarus intenționează să exporte produse ecologice în UE

Belarus intenționează să exporte produse ecologice în UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Republica Moldova 136 de companii sunt specializate și cresc produse ecologice. Astfel, în anul 2017, au fost exportate circa 52 de mii de tone de produse certificate bio.

În ceea ce privește țările vecine, Ucraina exportă aproximativ 80% din produsele ecologice în special, în țările UE, Elveția, SUA, Australia și Canada. Anul trecut, exportul a ajuns la 60 de milioane de dolari. Iar în România, 99% din produsele bio sunt exportate în SUA și în vestul Europei, românii consumând mai puțin de 1% produse eco autohtone.

O altă țară ce planifică să pună pe roate exportul în UE este Belarus. Astfel, la data de 9 noiembrie a fost adoptată Legea  „Cu privire la producția și circulația produselor ecologice” ce va intra în vigoare peste un an. Toate normele în ceea ce privește produsele ecologice, Belarus le sincronizează în mod deliberat cu cele europene.

„Belarus intenționează să intre pe piața europeană ecologică. Adoptarea legii „Despre producția și circulația produselor ecologice” este primul pas. Intenționăm să soluționăm problema aderării la Organizația Internațională a Producătorilor Organici și să fie recunoscute certificatele interne. După care, Belarus își propune drept sarcină promovarea produselor ecologice pe piața mondială, însoțite de certificate belaruse. Dorim să corespundem tuturor standardelor europene, pentru a putea exporta”, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii și Alimentației, Vladimir Grakun.

În Belarus, numai 20 de companii cu statut juridic diferit, în special fermierii, sunt implicați în producția de produse ecologice. Sunt certificate doar 1,5 mii de hectare de teren agricol. Producătorii interni sunt certificați în organizații străine de certificare. Guvernul belarus a promis că va susține producerea ecologică, iar în anul 2030, din suprafața totală a terenurilor circa 3-4% vor fi destinate pentru culturile ecologice.

Conform legii, produsele ecologice sunt produse de origine vegetală, animală și microbiologică, destinate consumului uman sau hrană pentru animale. Organică poate fi, de asemenea, recunoscută materia primă utilizată pentru producerea alimentelor și furajelor. În producția și circulația produselor ecologice, ar trebui exclus orice impact a organismelor biologice, a elementelor chimice și a proceselor fizice capabile să dăuneze oamenilor și mediului.

Timp de zece ani, volumul de produse ecologice vândute în lume a crescut de 2,5 ori. Acest segment arată o creștere de la 10% la 20% pe an. Până în 2020, volumul pieței eco va atinge 130 de miliarde de dolari. În ultimii zece ani, suprafața agricolă ecologică din lume s-a dublat ajungând până la 58 de milioane de hectare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›