sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeBiolab Test – Analiza solului: Despre necesitățile solului pe timp de toamnă și ce...

Biolab Test – Analiza solului: Despre necesitățile solului pe timp de toamnă și ce investești azi, ca să ai roadă mâine

Recomandate

Toamna, după ce și-au adunat roada, în mod tradițional, gospodarii în curțile lor, dar și agricultorii la câmpul mare, sapă și ară pământul, pregătindu-l pentru odihna și regenerarea de iarnă. Pe lângă lucrarea fizică a terenului, este foarte importantă etapa de asigurare a acestuia cu îngrășăminte de calitate, iar felul în care ne asumăm această sarcină an de an, influențează direct asupra recoltei.  

Fertilizarea – porția de sănătate pentru sol 

Solul sănătos înseamnă plante sănătoase. Azotul, fosforul, calciul, magneziul, potasiul și sulful sunt elemente nutritive de bază care nu trebuie să lipsească din sol. Azotul stimulează dezvoltarea foliară, în timp ce fosforul dezvoltă sistemul radicular, alimentează creșterea florilor și, în cele din urmă, producția de fructe.

Potasiul este responsabil pentru dezvoltarea celulelor sănătoase și a plantelor suficient de puternice pentru a rezista la orice stres. Cantitatea fiecăruia dintre acești nutrienți nu este singurul factor care determină dacă există lipsuri de nutrienți.

PH-ul solului (aciditatea) este, de asemenea, important, deoarece în anumite condiții de pH, nutrienții formează compuși insolubili care nu sunt disponibili pentru a fi preluați de rădăcinile plantelor. Lipsa oricăruia dintre aceste elemente din sol poate încetini dezvoltarea culturilor și reduce randamentele, lucru pe care experții-agronomi ar trebui să-l ia în calcul atunci când lucrează cu fermierii pentru a îmbunătăți producția culturilor.

Îngrășămintele minerale se găsesc în multe concentrații diferite, iar cantitatea de nutrienți este indicată de raportul N-P-K de pe ambalaj, în format numeric, cum ar fi 15-15-15. Cantitățile fiecărui macro-nutrient sunt identice în formulă, care poate suna ca o potrivire perfectă pentru toate culturile, dar de fapt poate conține prea mult sau prea puțin dintr-unul dintre nutrienți.

Cel mai bine este să efectuați teste de sol și să cunoașteți nevoile individuale ale terenului înainte de a utiliza un îngrășământ echilibrat. 

5 sfaturi pentru fertilizarea de toamnă a solului 

  • Efectuați fertilizarea simultan cu lucrări precum – săpatul, aratul pământului, pentru a deschide „gurile” pământului și a încorpora fertilizantul;
  • Oferiți prioritate fertilizanților ce eliberează treptat nutrienții, astfel încât cu rezerva de apă, nutrienții să poată începe să se descompună și să ajungă la rădăcinile plantelor. Astfel, procesele nu sunt forțate și decurg mai lent. Îngrășămintele sunt aplicate, ajung în formă accesibilă și apoi plantele au libertatea pentru ca să le absoarbă treptat și natural. 
  • Preveniți excesele și „arderea” rădăcinii plantelor. 
  • La orice aplicare de îngrășăminte, este important să avem umiditate pentru a duce hrană plantei în concentrații optime.
  • Minimalizați riscul de aplicare totală a îngrășămintelor la începutul primăverii, lucru ce încurajează creșterea intensă a frunzelor și producția de flori foarte rapid. În unele zone, primăvara aduce surpriza înghețului târziu sau chiar a zăpezii, care poate dăuna noii creșteri forțate de fertilizare abundentă. În aceste regiuni, cel mai bine este de așteptat până la data ultimului îngheț pentru a preveni vătămarea creșterii juvenile. 

Înțelegem importanța îngrășămintelor, dar majorității le apare o a doua întrebare – ce tip de îngrășământ și în ce cantități trebuie aplicat?

Ca și răspuns al întrebării de mai sus, un ghid obiectiv este Biolab Test SRL, experții care execută analiza solului și cartarea agrochimică a terenurilor agricole. În urma prelevării cu ajutorul utilajelor performante a mostrelor de sol și a testării acestora în laborator, primiți analize de sol pentru planuri de fertilizare personalizate, iar, ca și continuitate, utilizați mai eficient îngrășămintele, economisind cca 15% din investiția în acestea.

Într-un final, în lanț, aveți parte de și mai multe beneficii:

  • oferiți o nutriție mai bună solului;
  • aveți producții și recolte mai mari;
  • sporiți și mențineți ridicată fertilitatea solului;
  • preveniți poluarea excesivă a mediului ambiant;
  • monitorizați cantitatea și tipul de îngrășăminte utilizate;
  • aveți un management financiar mai bine controlat. 

Pentru culturile de câmp, o probă de sol este reprezentativă și recomandată pentru o suprafață de 10 hectare.

Menționăm că analiza solui se efectuează cu o peridiocitate de 3-5 ani, în dependență de intensitatea exploatării terenurilor, și va servi drept un suport informațional prețios la fundamentarea deciziilor de viitor pentru optimizarea costurilor de producere.

Vă așteptăm în Laboratorul Biolab Test SRL, cu sediul în mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 –  Clădirea FPC Bioprotect.

Pentru consultații, apelați la:

  • 022 600 700;
  • 067 777 997.
Biolab
Biolabhttps://biolab.md
Laboratorul Biolab Test efectuează teste agrochimice pentru sol și apă de irigație.

Citește și ›

Advertoriale